{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 03 Dec 2020

位於香港上環荷李活道嘅208 Duecento Otto,近日即將迎來成立10週年嘅里程碑。回想10年前於這向來寂靜嘅位置開業,最終將該處變成酒吧林立嘅餐飲天堂,208 Duecento Otto絕對係功不可沒。

人生有幾多個10年,咁大嘅日子當然要打造一份全新嘅菜單。今次208 Duecento Otto與New Food Project - 一間意大利高質食材供應商,建立獨家合作關係,後者將會為餐廳獨家採購多款食材,為嘅就係帶出意大利正宗風味。

來自摩德納及帕爾馬嘅精品Mortadella意式肉腸及Prosciutto意式火腿、意產蕃茄、意大利耶路薩冷亞枝竹、Friggitelli甜椒、各式芝士如Pecorino di Pienza以及獨特大小嘅布拉塔芝士,將會獨家供應,意式風味爆燈。

另外,208 Duecento Otto亦係首間將拿玻里薄餅引入香港本地市場嘅餐廳,再配以多款意大利芝士,及其他精心搜羅嘅牛肉食材,當中就好似有Fassona Beef Tartare,打造原始嘅皮埃蒙特風味

如果你要喺香港開一間每位過千嘅高級餐廳,好理所當然地你就會揀開喺尖沙咀、中環、灣仔、銅鑼灣等「傳統高級餐廳地區」。但由前日本註美國領事主廚、曾為「山下」主理鐵板燒料理嘅三原光史先生就令人估唔到地,將其 ...
gourmet
【本地美食】將軍澳新開大熱餐廳 日藉主廚主理「三原鐵板燒」
08 Apr 2021
正常而言「地方淺窄」這四個字通過用作自謙,但在香港,「地方淺窄」通常是對事實的描述。市面上不少餐廳、Cafe明明於裝飾上落足心機,但就因為狹窄的空間令客人無法放鬆享受。位於鰂魚涌東隅服務式住宅之下的「MR ...
gourmet
【美食】藝術綠洲放鬆心情 太古坊「MR & MRS FOX」
31 Mar 2021