{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 14 Dec 2020

晚市堂食目前禁到12月24日,換言之大家聖誕基本上都冇得出街食飯。往好處諗就當然係大條道理唔食勁貴嘅聖誕大餐,唔好處就係喺屋企都唔知食乜!如果你諗住係打個邊爐或者燒個肉呢,就可以去睇下營火食品推出嘅「皇牌肉禮盒」啦。

「聖誕皇牌牛肉五重奏」

「 聖誕萬肉歡騰禮盒」

圖片:營火食品

於全港有多間實體分店嘅營火早前推出副線「DSPARK」,主打精品超市,提供高水準嘅食材、買返屋企簡單處理就食得嘅「Ready-To-Eat」即食餸包等。同時營火亦推出「聖誕皇牌牛肉五重奏」及「 聖誕萬肉歡騰禮盒」,前者係純牛肉組合,當中包括來自美國CAB黑安格斯牛仔骨、處於骨與骨之間嘅鮮嫩肉部「極上神秘金三角」、亦有牛舌、美國頂級PRIME安格斯肥牛、美國頂級牛頸脊肥牛等牛肉,一盒HK$288,有500-600g牛肉。

而「 聖誕萬肉歡騰禮盒」就係牛肉及豚肉嘅組合,平少少HK$228啫。

「極上神秘金三角」

圖片:營火食品

兩款禮盒只限DSPARK門市,或營火網店有售。當然營火本身都仲有其他火鍋、燒肉食材,如果你用出去食聖誕大餐舊錢掉落去買料返屋企,你係韋小寶有7個老婆都食得飽呀!

如果你要喺香港開一間每位過千嘅高級餐廳,好理所當然地你就會揀開喺尖沙咀、中環、灣仔、銅鑼灣等「傳統高級餐廳地區」。但由前日本註美國領事主廚、曾為「山下」主理鐵板燒料理嘅三原光史先生就令人估唔到地,將其 ...
gourmet
【本地美食】將軍澳新開大熱餐廳 日藉主廚主理「三原鐵板燒」
08 Apr 2021
正常而言「地方淺窄」這四個字通過用作自謙,但在香港,「地方淺窄」通常是對事實的描述。市面上不少餐廳、Cafe明明於裝飾上落足心機,但就因為狹窄的空間令客人無法放鬆享受。位於鰂魚涌東隅服務式住宅之下的「MR ...
gourmet
【美食】藝術綠洲放鬆心情 太古坊「MR & MRS FOX」
31 Mar 2021