{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 05 May 2021

香港人對「飲茶」絕不陌生,但話就話係「飲茶」,「茶」本身卻從來都唔係大家去飲茶嘅重點,絕大部份人都係為咗啲點心而去。近來開設於中環娛樂行嘅「福和雍」就決定「撥亂反正」,雖然都有提供名廚主理嘅精緻點心,但茶先係主角。

茶館以英治時期香港開埠之初的「買辦文化」為主題,簡單黎講就即係「半唐番」,以西式優雅氣質配上港式生活習慣。作為茶館,福和雍主打嘅係來自不同地區的靚茶,當中包括白毫銀針、鳳凰單樅,來自雲南西雙版納布朗山的老曼峨,以及布朗宮廷熟茶等等,還有著名大吉嶺紅茶的始祖,來自中國武夷山的正山小種,就連香港人飲慣的黑茶、紅茶、白茶、烏龍茶都係用上優質茶葉,令大家重新認識茶味。

飲靚茶當然要配返個靚杯,茶館內嘅茶具、餐具都係由有近百年歷史的香港老品牌「粵東磁廠」所製,而且係用上麥理浩夫人當年訂製的「督花」,將港式優雅進行到底——用黎打卡都係一個唔錯嘅選擇。

韭菜炸蟹盒

鳳眼餃

下午茶

雖然福和雍主打「一盎」靚茶,但「兩件」點心亦非馬虎了事。茶館請來前福臨門老師傅,國福樓點心部主管黃志生師傅親自主理,提供「韭菜炸蟹盒」、坊間少見嘅「鳳眼餃」、「蛋黃千層糕」等特色點心。更有參考英式下午茶的咸甜糕點點心套餐,食客更可嘗試親手沏茶。

另外福和雍亦有開設「福和雍 洋莊茶號」,販售茶館內的茶葉及「粵東磁廠」瓷器。

《福和雍 點心茶館》

開幕日期:2021年4月5日

營業時段:早上11時至晚上8時

《福和雍 洋莊茶號》

開幕日期:2021年6月

地址:中環皇后大道中30號娛樂行2樓

疫情影響之下,店鋪租金都略有下調,尤其唔係傳統旺區嘅地段租金就顯得更為吸引,結果就係開始有啲你估唔到嘅店鋪餐廳,進駐啲你估唔到嘅位置。例如來自日本、獨家供應日本小田A4和牛的「和牛燒肉一郎」,就冇揀港島 ...
gourmet
【本地餐廳】全港獨家小田和牛「「和牛燒肉一郎」進駐佐敦
23 Apr 2021
如果你要喺香港開一間每位過千嘅高級餐廳,好理所當然地你就會揀開喺尖沙咀、中環、灣仔、銅鑼灣等「傳統高級餐廳地區」。但由前日本註美國領事主廚、曾為「山下」主理鐵板燒料理嘅三原光史先生就令人估唔到地,將其 ...
gourmet
【本地美食】將軍澳新開大熱餐廳 日藉主廚主理「三原鐵板燒」
08 Apr 2021