{ SKIP }
文:MenClub 小雲
POSTED ON 09 Nov 2017
日日運動身體好,男女老少做得到,每日運動至少30分鐘保持健康這句說話終於要改寫!
研究人員發現,每星期鍛煉2.5小時的人,他們患心臟病、中風或心血管疾病的機會及死亡的機會率亦大大降低,
研究在不同的國家一共13萬人歷時7年研究,發現每星期至少進行2.5小時運動的人的早產風險降低了28%,心臟風險降低了20%疾病。當然,運動時間相長愈長亦會愈健康。
除了這個好消息之外,鍛煉的強度亦不必像CrossFit般才有效。研究指出,每星期一共150分鐘的散步甚至只是做家務,研究對象都會變得更健康,就如在Gym Room運動一樣。除開即是平均大約每天只需要做21分鐘的運動,時間比洗腦宣傳所說的30分鐘還要短,大家做運動的意欲有沒有顯著增加呢?
法國運動品牌DECATHLON登陸香港三年,為大家提供各式各樣熱門、冷門運動用品,上年大家亦都推介佢哋行山背囊又平又好用。而除咗目前有嘅旺角、銅鑼灣及將軍澳分店之外,DECATHLON黎緊就會於中環及九龍灣德福一口氣開 ...
healthandfitness
【運動】DECATHLON連開兩店 即將登陸中環、德福
21 Sep 2020
經過呢大半年,相信大家都慣咗出街會戴口罩嘅好習慣,亦明白戴口罩對防疫工作嘅重要性。但有時喺條街到都會見到人唔戴口罩,或者求其掛上塊面到就算,外國甚至有大型嘅「反口罩遊行」。當然每個人都有佢嘅理由,例如 ...
healthandfitness
【唔戴罩】研究發現 唔肯戴口罩可能係「反社會人格」
07 Sep 2020