{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 11 Jan 2018

如果要數球壇長青樹,你可能會諗起巴西名宿李華度,佢可是一直踢到42歲先退休的。不過,日本卻有一位如今已經50歲但仲踢緊職業聯賽嘅球員,佢就係日本國寶三浦知良。

下個月就會51歲嘅三浦知良,近日就正式同效力緊嘅球隊橫濱FC續約1年,黎緊一季大家仍然會見到呢位半百老人喺球場上燃燒自己。
今次完成簽約後,三浦知良將計由山度士展開球員生涯後,進入第33個賽季,這個數字足以讓他繼續刷新著紀錄。
三浦接受訪問時表示,自己將會繼續踢落去,並希望(作為一名球員)能夠繼續成長。
三浦生涯到過多個聯賽踢球,其中除左巴西嘅山度士之外,亦到過意大利嘅熱拿亞及克羅地亞嘅薩格勒布戴拿模,而喺2005年開始佢就一直效力橫濱FC至今。如今嘅橫濱FC雖然只係日職聯乙組嘅球隊,但以咁嘅年齡仲可以征戰,實在唔到我地唔服。
效力橫濱FC12個球季中,三浦一共上陣左253場攻入23球,其中上季他亦都繼續有波入,唔知簽下新合同後,佢會唔會再有進帳,以刷新自己最老嘅入波紀錄呢?
【音響藝術】日本相架式歌詞喇叭Lyric Speaker Canvas 如果你家或辦公室需要一個型格,有格調高雅裝飾而你又自問是音樂人,介紹返一個超正的日本另類無線喇叭Lyric Speaker Canvas,一如其名,產品係一個無 ...
hobby
【音響藝術】日本相架式歌詞喇叭Lyric Speaker Canvas
16 Nov 2018
【影音討論】如何選擇合適的無線喇叭 如何選擇合適的無線喇叭 作為一個音響發燒友,自然對無線的喇叭抱有偏見,無線等同音質的妥協,要考慮音質優先,一定唔會玩無線,不過世界的潮流已經改變,無線喇叭的易用 ...
hobby
【影音討論】如何選擇合適的無線喇叭
16 Nov 2018