{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 08 Mar 2018
作為一個鍾意飲可樂多過酒好多嘅人,同朋友出街食飯嘅時候「你哋飲酒,我飲可樂」呢個場面真係老是常出現。有時我都會諗,如果飲可樂都會醉、都會Hi咁你話幾好呢?而近日日本可口可樂主席Jorge Garduno喺接受訪問時就透露,可口可樂未來真係會推出有酒精成份嘅飲品。
據Jorge所講,呢款新飲料屬於日本獨有嘅「酎ハイ(讀音係Chu Hi,豬_)」罐裝飲料,主要成份係燒酒加上碳酸水以及各種口味,係一種相對易入口嘅低濃度酒精類飲品。縱然日本市面上已經有多款同類產品,但對可口可樂黎講就係第一次推出含有酒精嘅飲料。Jorge於訪問中都坦誠今次「進軍」酒精類飲品屬試驗性質,而且很大程度上針對日本本土嘅獨特飲料市場,所以罐「Chu-Hi」暫時唔會外銷住,到時大家就可以要去日本旅行先試到啦。
示意圖
暫時亦都未知道呢款新飲品究竟有咩味,但我就好希望佢會出返可樂味——咁以後我又飲得落,又唔使做全場最清醒嗰個負責執手尾,咁你話幾好呀!
Coca-Cola 
本週五一連三日年度「亞洲玩具展」TOYSOUL 2018啟動 各位熱愛玩具的大人,第五屆的《TOYSOUL亞洲玩具展2018》將會係週五(12/14)開始一連三日假九龍灣國際展貿中心匯星(Star Hall)舉行。任何對不同比例的收藏人 ...
hobby
本週五一連三日年度「亞洲玩具展」TOYSOUL 2018啟動
13 Dec 2018
【銀河唯一】美國影視界將會Reboot咸蛋超人系列 美國跨媒體製作人Starlight Runner Entertainment已被東京的Tsuburaya Productions 委以重任將會於日本以外重建日本超人系列的新神話,其中包括可能開拍電視劇等 ...
hobby
【銀河唯一】美國影視界將會Reboot咸蛋超人系列
12 Dec 2018