{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 28 May 2018
想當年Smart Watch出現,好多人都期待穿戴式裝置可以成為下一個科技潮流,更加有唔少人幻想各種可能性,上面呢張圖就係其中一個概念。事隔幾年,穿戴式裝置未算主流,但總算多人用咗,而呢個概念,亦都唔只係空想啦。
Carnegie Mellon大學及ASU Tech嘅研究團隊近日就公佈咗一隻名為「Lumi Watch」嘅智能手錶原型機。Lumi Watch內藏投射掃瞄器,加上四核處理器及Android 5.1系統,能夠在用家的手臂上投射出一個大約為40cm平方嘅「觸控式螢幕」,用家就可以同使用智能電話一樣,用手指使用各種功能,比起要喺個小螢幕上操控方便得多。

睇到Lumi Watch個樣就知佢仲未可以商品化,團體目前最需要降決嘅就係影像投射到手臂時會出現變形,另外畫面嘅光暗亦需要調節,同時硬件嘅大細當然亦要改良。目前砌起一隻Lumi Watch要大概600美金,即係大約4700HKD左右,比起Apple Watch更貴。但佢至少證明咗手機投射於技術上可行。
Lumi Watch
真係慶幸足球壇仲有簡迪!
hobby
世界最謙遜球員簡迪:「逃稅?我過唔到自己個關!」
15 Nov 2018
【新戲上映】台版《比悲傷更悲傷的故事》入戲院自虐爆喊 有一些電影的類型,目的好清晰,你知道觀賞後會得到甚麼,然後你會有兩種看法,第一種想法,無需思索單純的去看,目標為本嘛。第二種想法,我就不相信,看 ...
hobby
【新戲上映】台版《比悲傷更悲傷的故事》入戲院自虐爆喊
15 Nov 2018