{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 14 Sep 2018

籃球場上相信唔少朋友都遇到過「黑洞」,亦即係永遠只會自己射波唔會傳波嘅人,呢類球員作為隊友都真係幾無癮,因為當個波傳到佢手上面,你最多可以做嘅野就係搶籃板。

而喺NBA入面,有部份球員都被標籤為「黑洞」,其中好似Kobe Bryant、Carmelo Anthony、Nick Young等,而Young就更加有「單打王」嘅稱號,其生涯場均助攻數亦只有1次,可以想像到只要佢拎到個波,就絕對會自己完成進攻,甚少傳球。

究竟Young點解會咁自私,喺球場上唔會選擇傳球呢?呢位球迷就代各位向Young問清楚,並叫佢多啲傳球,但係Young就回應傳球並唔Cool,原來就係因為呢個原因令Young對傳球卻步。

但係打籃球就真係只有得分先Cool,傳球真係唔Cool咩?我諗好多波友同球迷都一定唔會咁諗,因為好嘅傳球絕對可以達到藝術級別,甚至比得分Cool得多啦!

馬刺2014年嘅團隊籃球,透過傳球走位打出嘅籃球被稱為「Beautiful Game」,並以壓倒性嘅實力打敗熱火奪得總冠軍。而個人方面,好似Jason Kidd、Steve Nash、Magic Johnson、LeBron James等都有一等一嘅傳球能力,並透過傳球令球隊變得強大,所以傳球唔Cool?梗係唔係啦!

【音響藝術】日本相架式歌詞喇叭Lyric Speaker Canvas 如果你家或辦公室需要一個型格,有格調高雅裝飾而你又自問是音樂人,介紹返一個超正的日本另類無線喇叭Lyric Speaker Canvas,一如其名,產品係一個無 ...
hobby
【音響藝術】日本相架式歌詞喇叭Lyric Speaker Canvas
16 Nov 2018
【影音討論】如何選擇合適的無線喇叭 如何選擇合適的無線喇叭 作為一個音響發燒友,自然對無線的喇叭抱有偏見,無線等同音質的妥協,要考慮音質優先,一定唔會玩無線,不過世界的潮流已經改變,無線喇叭的易用 ...
hobby
【影音討論】如何選擇合適的無線喇叭
16 Nov 2018