{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 11 Oct 2018
《Guardian of the Galaxy》系列可以話係Marvel 咁多套電影中最有特色嘅作品,而導演兼編劇James Gunn絕對係功不可沒。但James早前就因為被挖出多年前曾於Twitter發表「關於戀童癖和強姦的不當言論」,而被非常著重政治正確嘅迪士尼(Marvel母公司)瞬間除去《GotG 3》嘅導演職務,就算成班演員公開表態支持James亦無力回天。事件對Fans同演員黎講係壞消息,但對Marvel「對家」DC黎講就係好消息,近日《THR》報導James已經轉會DC,將會為《自殺特攻隊 2》撰寫劇本,仲可能會做埋導演添!
James Gunn
據《THR》報導,James Gunn已經同Warner Bros.達成協議,將會開始為《自 2》撰寫劇本,而視乎劇本最後成品,或者仲有可能兼任導演一職。對此唔少人都持相當樂觀嘅態度——唔係有幾睇好DC,只係因為James咁做完全係大巴大巴車落迪士尼塊面到,對於支持佢嘅人黎講實在係大快人心。而你知道呢個世界上最公開支持James Gunn嘅人係邊個嘛?就係於《GotG》系列出演「Drax the Destroyer」嘅Dave Bautista!早於James傳閒會被迪士尼炒魷嘅時候,Bautista就已經係佢最公開、最大聲嘅擁護者,及後甚至完全唔介意得罪迪士尼,直指「你要換掉我就隨便」。好啦,到依家James Gunn轉會啦喎,Bautista即時於Twitter轉載咗有關新聞,仲問「可以去邊報名」,相信只要James Gunn邀請,Bautista加入DC絕對不是夢!
James Gunn與Dave Bautista
有好編劇,好導演,仲(可能)有忠心耿耿嘅演員,係咪令你對《自 2》信心大增呢?但DC就不愧係DC,總係有辦法令到件事亂到九彩。卻說大家以為James Gunn能夠活用Margot Robbie、Jared Leto、Will Smith等演員之時,消息就透露呢部《自2》,其實唔係《自》嘅續集,雖然仍然係關於Harley Quin、Joker、Deadshot等人物嘅故事,但劇情同上一部可能完全冇關,甚至連演員亦或者會有所不同,咁係咪即係變相「Reboot」呢?咁Jared Leto究竟仲係唔係Joker啫?究竟個宇宙觀係點架?好亂呀!
Hollywood Reporter
「亞洲玩具展」TOYSOUL 2018玩具相集巡禮 12月14日開始的一連三日「亞洲玩具展」TOYSOUL 2018 已經開幕左,場內人頭湧湧,大量玩具迷入場掃貨,得閒你可以去睇下,唔得閒都無計,我影少少給大家睇下,如果真 ...
hobby
「亞洲玩具展」TOYSOUL 2018 玩具相集巡禮
15 Dec 2018
美斯成功征服皮利斯個心!
hobby
皮利斯:「我曾與施丹及亨利做隊友,但美斯係與別不同的。」 ...
14 Dec 2018