{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 22 Jan 2019
【期待新戲】賀歲都起碼好港式笑料的《恭喜八婆》

數數算算,原來一年容易又過年,下星期開始就是賀歲片的檔期,好多朋友包括我本人都對於賀歲片的質素和內容有少少保留。因為過年過節傳統上是合家歡講意頭,只需要一大班人開開心心胡胡鬧鬧拜個年就算。因此,都相當多粗製濫造的過年電影。不過另一邊廂,賀歲片好搵,簡單快捷,去年全年最高票房的港產電影正正是賀歲檔期的《棟篤特工》。證明賀歲片較易搶高票房。今年,本地都有幾套賀歲片同時上映,如果你問我會選擇那一套作品,邊一套上映港產大作是好我真的不知道,唯獨你問我要挑一套入場睇,第一時間的回覆是《恭喜八婆》,原因好簡單,本年港產賀歲片能融入本地生活和社會的,從預告看來,只得《恭喜八婆》。

預告:

當然,電影的世界太屬世可能並非好事,如果你想跳離本港,投入另一些星影虛幻的世界中,閣下自然可以有其他選擇,但想要開心,關心本地,活在當下,識得笑又有劇情貼地有趣,可以睇睇彭浩翔這次這部喜劇的作品,一部吸引人的喜劇首先要劇情上一聽就覺得有得唸,幾過癮先,其他的都是後話,恭喜八婆有我地生活化的笑料元素。起碼大家都應有過電話聊天群組的經驗,有一班朋友組成的群組,也有沉左底久未發言的沉底群組,劇情就來自一班各有心刺分散的舊友再加上一單「糟事」,即劇情中所謂的『人奶』事件,劇情就是胡鬧地要下班前搵一枝「人奶」回來頂包錯誤用了的那那一枝。過程和笑料,我鬼知,入場睇再算,但故事的開始好生活化,一個辦公室總會搵到一兩個結左婚要餵人奶的女士。然後總有一班老友或唔同的群組,因著唔同的事互相幫忙和支撐,通常愈是「糟」事奇事怪事,老友愈幫忙,這就是人生。搵枝人奶呢種事,幾有趣,起碼唔係內地阿媽急住要錢做手術之流。

製作花絮

彭浩翔自有其八婆的組合和人腳,單就志明與春嬌系列就已培養好一班觀眾和班底,其實只要原班人馬拉幾個八婆們就已經比離地、唔屬於這宇宙,甚或擺明屬於鄰近世界的其他作品更適合香港人。其實是否本土我覺得不是問題所在,問題是其他非我文化的作品,我投入唔到,難道過年仲要我轉channel 去Load其他文化。開心聽得明笑下有故事就是了。

如今世代睇返屬於自己聽得明的故事主題故事,原來已經不是易事,見到「任何仁」出現,我識笑,你唔識笑仲問我「這甚麼玩意兒」!已經夠我笑,我就喜歡這種感覺,咁簡單仲需要我多作介紹?再深入就應該搵彭浩翔送我幾個張飛全家入場啦!不過……買飛入場支持港產片啦衰鬼!!

恭喜八婆
MISS BEHAVIOR

導演 :彭浩翔

演員 :梁詠琪、梁洛施、陳靜、谷祖琳、林兆霞、陳逸寧、謝賢、邵音音、徐天祐、陳奐仁、郭奕芯、楊柳青、丁可欣

片長 :1小時30

分級別 :IIB 級

語言 :粵語 (中英文字幕)

上映 :31.1.2019 (公映)

大家又覺得呢個風格嘅三位英雄點樣呢?
hobby
美式X和式 《青之祓魔師》風格的《我的英雄學院》
17 Jun 2019
尼馬今次慘啦...
hobby
【碌落山...】尼馬形象再插水,廣告商有意棄船
17 Jun 2019