{ SKIP }
文:米  圖:互聯網
POSTED ON 21 May 2019

去外地旅行好多時除咗食買玩之外,都會想體驗一下當地傳統文化,就好似港女去日本,就算大熱天時都一樣嘈住要著和服「體驗」做大和撫子嘅感覺。不過對男人而言,著和服似乎唔係特別大吸引力,有得畀你試,揮下日本刀感受下武士精神係咪仲爽皮先?雖然日本有好多開放畀人觀摩嘅武術道場,不過作為唔識日文嘅遊客而言,好多時都得個睇字冇得親身體驗。不過原來京都有一間武術道場「武士塾」,主打用英文溝通,方便遊客可以體驗武士文化,仲可以拎住把有400年歷史嘅刀劈下稻草咁話喎!

根據官網,「武士塾」全套體驗課程大約90分鐘,先更衣並且學習日本刀以及武士歷史,然後就學習拔刀、揮刀、收刀等等動作,最後就可以砍稻草柱架喇!

至於體驗價格方面,官網就寫住一人一萬日圓,雖然可以現場報名,但建議大家最好事先預約就最穩陣。如果巴打黎緊去京都又有興趣試下做武士,可以上「武士塾」官網睇睇︰https://www.samuraijuku.com/

比唔比得過呢?
hobby
【遊戲專享?】Apple Arcade每月4.99美元,你比唔比?
23 Aug 2019
呢個雅典娜係…?
hobby
SNK《龍虎之拳》刺繡外套
23 Aug 2019