{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 12 Jul 2019
【性別平權?】你認為Marvel 的《X-Men 》駛唔駛改名?

下!X-Men個名好唔公平咩?咁我建議分開一半一分為二做「X-Men」同「X-BE」啦!分開清楚又平權,大家咁高咁大!Marvel話考慮要X-Men改名!!你話呢?

 

 

Marvel Studios的執行副總裁,Victoria Alonso係一個訪問中講到有關「X-Men」的話題,佢認為今時今日「X-Men」呢個名已經過時了。佢訪問中表示“我不知道未來的發展方向。”這很有趣人們把它稱為X-Men。在X-Men的英雄陣型當中有很多女性超級英雄,所以我認為X-Men個名已經過時了。“扮演Mystique角色的Jennifer Lawrence也表示同意這句話,佢話:”女人總是在這裡拯救男人,“她在與Charles Xavier(X教授)的簡短對抗中曾咆哮。“你可能想考慮改名為X-Women。”

 

一路等待出新戲的死侍Ryan Reynolds也係早前Deadpool 2中提到團隊名稱背後的公然性別歧視,他話突變隊應該採取更加性別中立的方式並稱自己為'X-Force'而不是X-Men。可能不久將來事事以政治正確的迪士尼好可能真係會改名,唔知是否叫'X-Force',如今迪士尼擁有的Marvel Studios,經過重組之後,好多人都期待迪士尼會繼續保留同拍攝新的X-Men系列作品。而未來就掌握係迪士尼手中。

 

到底未來的X-Men幾時同點樣整合融入Marvel宇宙當中,由邊一套電影作中會見到X-Men加入,相信只有等待,但對於改名,我唸大家都應有唔同意見,你支持定反對?

究竟結果會點呢?
hobby
【獨立調查】孫楊禁藥風波下月中舉行公開聽證會
15 Oct 2019
得麥巴比得金錢!
hobby
【搶金蛋】咸爺想做麥巴比經理人!
15 Oct 2019