{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 28 Nov 2019
【激怒中國】DC新漫畫蝙蝠俠「黑夜再臨:高登仔」掟汽油彈中國網民耿耿不爽

繼特朗普動手正式簽署《香港人權與民主法案》後,美國DC漫畫昨又正式得罪中國網民,事緣DC最新漫畫《蝙蝠俠:黑暗騎士歸來》(The Dark Knight Returns)續集《The Golden Child》「暫譯:高登仔」將於12月出版推出,剛剛係IG釋出最新章節預告。醒神地預告圖中蝙蝠俠手持汽油彈準備投擲,加上標題「The future is young」未來屬於年輕人,馬上讓中國網民睇到耿耿於懷,耿耿不爽。中國網軍馬上強烈叫罵,要求相關漫畫下架停止出售,指其是有意支援香港的時代的抗爭運動。不過單野點睇都係美國內政,除非DC自己跪低。

實際上我睇完只認為是一張不錯的漫畫圖案,唯一唔明的係點解掟汽油彈嗰個係蝙蝠俠,其實無論世界每一個國度未來屬於年青人都係至理名言, 難道有哪一個世界未來係屬於60歲以上嘅老人家?? 至於汽油彈嘅問題,蝙蝠俠活喺美國喺美國社會掟汽油彈定係飲汽水 ,係美國內政正所謂「關人蛋治」,中國網民應無權去禁止一個自由國度出售其法律內容許可嘅刊物及漫畫。



DC最新漫畫12月推出,而最新的情況是我們中午再進入DC的相關IG,居然搵唔返相關內容,到底是因為太多人不爽被網絡攻擊定DC已經受到壓力自行下架?不過點都好,汽油彈扔左就係扔左,著火可能好快自己熄滅,就係無可能收得返。

以作品計銷售量比起第二至第十名加埋都多
hobby
日漫上半年銷售榜 《鬼滅之刃》包辦頭十九名
29 May 2020
【朱克伯格!服務大家】Facebook望搵到方法香港共存配合適應國安法 Facebook行政總裁朱克伯格被人問到香港問題時就話,佢正密切留意中美呢一場全球範圍嘅意識形態抗爭(battle of ideas),希望自己Facebook可以 ...
hobby
【朱克伯格!服務大家】Facebook望搵到方法香港共存配合適應國安法 ...
29 May 2020