{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 20 May 2020

中國自從有「格鬥狂人」徐曉冬出現後,便不斷湧現中國傳統功夫對現代格鬥,而結果大多換來中國傳統功夫的慘敗。而日前,一位號稱「渾元形意太極」大師馬保國,面對業餘拳擊手,最終被30秒輕鬆KO。

68歲的馬保國係山東臨淄著名嘅太極掌門人,其「渾元形意太極」可以話在當地相當有名,同時佢亦有著喺英國打贏拳擊手嘅背景,其太極拳嘅特點在於「接、化、發」,面對拳擊手嘅攻擊可以簡單應對。

可惜嘅係,原來全部都係空談,當佢走上擂台面對50幾歲嘅業餘拳擊手,馬保國毫無還手之力,被對方多次直接擊中頭部,並3次倒地,而最後一次倒地後亦完全暈了過去,而裁判亦即時終止比賽,判定業餘拳擊手KO獲勝。

後來發現,馬保國所謂與英國拳擊手打的比賽都是造假的,英國拳手已經單方面承認。而網友亦諷刺呢位太極大師,在擂台上打的完全搵唔到任何太極嘅套路,實在係丟架。

而其後終於醒番嘅大師表示,自己只係唔想傷人,又謂比武理應點到即止,果然係大師!

Uniqlo同Ikea都有!
hobby
【家居】唔想對唔住北極熊 用涼感寢具啦!
13 Jul 2020
【光復革命】Ubisoft 遊戲《 Far Cry 6》充滿電影感預告時代起義推翻暴君 法國遊戲商Ubisoft 係最新 Ubisoft Forward 活動中正式介紹《 Far Cry 6》遊戲,並釋出首個充滿電影感的預告。遊戲預告已勁到媲美一級電 ...
hobby
【光復革命】Ubisoft 遊戲《 Far Cry 6》充滿電影感預告時代起義推翻暴君 ...
13 Jul 2020