{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 20 May 2020

中國自從有「格鬥狂人」徐曉冬出現後,便不斷湧現中國傳統功夫對現代格鬥,而結果大多換來中國傳統功夫的慘敗。而日前,一位號稱「渾元形意太極」大師馬保國,面對業餘拳擊手,最終被30秒輕鬆KO。

68歲的馬保國係山東臨淄著名嘅太極掌門人,其「渾元形意太極」可以話在當地相當有名,同時佢亦有著喺英國打贏拳擊手嘅背景,其太極拳嘅特點在於「接、化、發」,面對拳擊手嘅攻擊可以簡單應對。

可惜嘅係,原來全部都係空談,當佢走上擂台面對50幾歲嘅業餘拳擊手,馬保國毫無還手之力,被對方多次直接擊中頭部,並3次倒地,而最後一次倒地後亦完全暈了過去,而裁判亦即時終止比賽,判定業餘拳擊手KO獲勝。

後來發現,馬保國所謂與英國拳擊手打的比賽都是造假的,英國拳手已經單方面承認。而網友亦諷刺呢位太極大師,在擂台上打的完全搵唔到任何太極嘅套路,實在係丟架。

而其後終於醒番嘅大師表示,自己只係唔想傷人,又謂比武理應點到即止,果然係大師!

紀錄片將會回顧李小龍上世紀60年代到美國發展的歷程,特別著眼於他作為一個亞洲人,要於當時的美國荷里活佔一席之地所而對的歧視及困境,到最後以實力令美國人改觀。 ... ... ...
hobby
Be water my friend ESPN下周推李小龍紀錄片
03 Jun 2020
【AI搶飯碗】微軟率先解僱網絡編輯交由AI人工智能負責寫新聞出貼文 世界每日進步唔少工作都會隨歷史而消失,就好似巴士售票員同埋打字員已經消失喺歷史洪流當中,下一個被消失的工種可能係網絡甚至新聞編輯。微 ...
hobby
【AI搶飯碗】微軟率先解僱網絡編輯交由AI人工智能負責寫新聞出貼文 ...
03 Jun 2020