{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 24 Jun 2020

大家或者仲記得日本解除緊急狀態後,東日本及西日本遊園地協會出過公告,例如叫大家玩遊樂設施時唔好叫,室內設施要開窗保持通風,樂園人員唔好同遊客接觸——簡單啲黎講,就即係趕絕咗鬼屋嘅存在。咁但係你又想玩鬼屋喎,咁點算好?得!你有冇車呀?

圖片:株式会社怖がらせ隊

日本「株式会社怖がらせ隊 (恐怖公司)」為咗令大家於疫情之下都可以玩鬼屋,今年夏天將會於日本赤羽橋站附近開設據稱係世界首個「Drive in」鬼屋,簡單啲講就係一個有「鬼」嘅車庫,你揸架車入去,主辦方透過車內收音機播放劇情,然後啲鬼喺車外面嚇你,玩完你再揸返出返黎。由於全程車外車內完全隔絕,咁你就可以享受被人嚇之餘,又避免感染風險啦!

圖片:株式会社怖がらせ隊

收費方面,首日(7月4日) 必須自備汽車,一部車唔理你幾多人定係8000Yen,次日 (7月5日) 可以多加1000Yen租車 (限四人)。另外兩日都可以加多1000Yen 買「血Option」,即係啲鬼會用幫你裝飾下架車 (唔包洗返);加1500Yen有張紀念照。唔知大家覺得Work唔Work呢?

資料來源:株式会社怖がらせ隊
因腦部動脈瘤去世
hobby
【RIP】《Mythbuster》主持Grant Imahara逝世 享年49歲
14 Jul 2020
全球唯一可避過這場空前浩劫的,就只有位於北極圈的格陵蘭。我們不是嚇大的!但而家見到人類會滅亡的末日浩劫電影,個心真係離一離成個人寒一寒! ... ...
hobby
【有點驚】災難片大型隕石群擊地球24小時逃亡去《末世綠洲》求生 ... ...
14 Jul 2020