{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 26 Jun 2020

要數Russell Crowe 羅素高爾嘅代表作,相信唔少人都會諗到2000年上映、拎咗奧斯卡最佳電影兼令其成為金像影帝嘅《Gladiator (帝國驕雄)》。但Russell Crowe近日上Jimmy Fallon的《The Tonight Show》時指,當年佢收到《Gladiator》份劇本,簡直係差到爆!

Russell Crowe於節目上接受網上訪問宣傳新作《Unhinged (爆怒時速)》,提到一開始睇到劇本其實係拒絕出演,到後來同其他演員朋友傾起,先發覺自己唔想拍係因為戲中充滿憤怒嘅角色太真實,自己驚。於是佢改變主意決定接拍,希望透過電影引起大眾對呢種社會氣氛嘅反思。

然後佢就提到,其實當年收到《Gladiator》個劇本時,都曾經考慮過拒絕,因為「當時份劇本實在太差…太差!」他指當時的製作人並唔知道佢已經睇哂成份劇本,但就同佢講「我唔想將手頭上嘅文件(劇本)畀你,因為你唔會回應,但我非常鼓勵你去同導演Ridley Scott見個面。我淨係想你記住,係公元前180年,你係一個羅馬將軍,而Ridley Scott係導演。」

結果Russell Crowe被Ridley Scott對《Gladiator》嘅準備,包括概念圖、點樣唔起個鬥獸場出黎但又拍得出個鬥獸場等計劃說服,但佢亦承認「當時肯定係有啲風險」,甚至直到開拍第一日佢都唔係太有信心。直到拍攝最後階段,佢見到同劇所有演員融入Ridley所創造嘅羅馬帝國中,佢先相信呢部電影會係與別不同。

因腦部動脈瘤去世
hobby
【RIP】《Mythbuster》主持Grant Imahara逝世 享年49歲
14 Jul 2020
全球唯一可避過這場空前浩劫的,就只有位於北極圈的格陵蘭。我們不是嚇大的!但而家見到人類會滅亡的末日浩劫電影,個心真係離一離成個人寒一寒! ... ...
hobby
【有點驚】災難片大型隕石群擊地球24小時逃亡去《末世綠洲》求生 ... ...
14 Jul 2020