{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 07 Jul 2020
【冤枉呀大人】印度封鎖59款中國手機apps當中台灣玩美移動冤稱「點錯相」

中印關系緊張,雖然昨日中國大讓步退兵1公里緩解對峙,但印度對華依然強硬,早前仲公佈國家安全理由禁用59款中國手機App,不過近日台灣就有間科技公司玩美移動跳出來開記者會大喊冤枉,話說旗下玩美彩妝《YouCam Makeup》以及玩美相機《YouCam Perfect》被錯誤列為中國app,台灣玩美移動喊咁口出嚟話自己係名單中唯一台灣公司100%由台灣創造,高呼冤枉「點錯相」,CEO甚至一度用台語大叫:「我們都是台灣來的。」暫時印度方面無理解玩美移動的呼聲,其實想印度解封方法好簡單,我認為易到八張A4紙已經搞掂,問題其實係你想取回印度市場但失去中國市場定堅持食哂兩家茶禮?


印度人做法非常激烈,係全球第一個國家出名單封殺中國手機App, 印度政府指出中國手機程式可能會竊取個人資料、搜習用戶資訊然後回傳中國總部,所以對個人以致國家安全構成危險。因此係6月29日已經宣布禁用59款中國App,當中包含全球強大的《TikTok》(抖音)、《WeChat》《新浪微博》《美圖秀秀》等等程式,超過九成的App都係中國登記,或者係中國開設的公司。


今次苦主玩美移動經營的《YouCam Makeup》(玩美彩妝),係唯一被封殺的台灣App。因此佢地高層昨日就出來開記者會表達澄清說明玩美旗下App遭印度政府禁用始末。事件爆發已成個星期,不過前前後後同台灣政府、印度政府溝通都無法解決,印方依然認為呢間台灣app係中國的或親中的,其中疑點可是係阿里巴巴曾經於2019年注資玩美移動,不過玩美移動強調自己公司8成資金都係本土台灣擁有。CEO就表示可能由於玩美移動的Apps係中國App近年很強勢,中國大紅所以被認為係中國軟件。


玩美移動公司稱其資料儲存系統是放置在亞馬遜AWS位於東京、愛爾蘭及美國奧勒岡州的伺服器,對於資安、穩定性、對外頻寬等,都符合歐盟GDPR以及台灣個資法的標準,公司絕沒有未經過用戶同意,蒐集用戶資料,也不會將個人資料揭露給App服務無關的第三人。至於佢地係中國上海有分公司,玩美移動則指所有國際性App幾乎都必定係中國設立分公司,有一個專門的團隊經營中國市場,因為係中國不能用Google,手機App都必須為中國版和海外版,因此必須中國設立伺服器,但印度用戶用的是海外版,並不會連到中國伺服器。


成為「中國App」隨時會變全球箭靶,因此佢地急於澄清,實際上玩美移動全球App下載次數已達8.5億、其中印度約1.8億次,但據知印度的ARPU(每用戶平均收入)偏低,CEO強調「以印度來講,對玩美營業額影響其實不是那麼大,但要急於澄清,是因為這是一個國際事件,如果造成了全球影響,效應還會繼續擴大。」問題正是被定義為中國app好可能商譽受損影響全球的收益,所以必然小心。

被印度封鎖的59款中國apps





Tamashii最新宣佈會於明年推出Figuarts系列嘅兩款《鬼滅之刃》模型,分別有於劇場版中大放異彩嘅「大哥」煉獄杏壽郎、以及人氣女角「蟲柱」胡蝶忍。 圖片:Tamashii 四月推出嘅「煉獄杏寿郎 炎の呼吸」 ...
hobby
【鬼滅】Figuarts ZERO 明年新作 「煉獄杏壽郎」、「胡蝶忍」
02 Dec 2020
上年奧斯卡頒獎典禮啱啱早過疫情少少,所以能夠順利舉行實體Show,但年中舉行嘅艾美獎就唔好彩地處於疫情之中,要用半線上模式舉行。咁眨下眼又到年尾,新一屆奧斯卡又差唔多係時候舉行,雖然疫情明顯未過,但奧斯卡 ...
hobby
【影視】奧斯卡指 明年頒獎禮會實體舉行
02 Dec 2020