{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 22 Sep 2020

一本漫畫入面主角固然重要,但第二男主角往往係令到整個故事更加吸引的存在,佢同主角嘅互相競爭,甚至比主角實力更強亦不在話下。而日本「少年Jump」漫畫日前就選出300位第二男主角,並完成一個「最具魅力第二男主角」投票,就等我地睇下排名前五的結果。

第五名 羅賓假面 (筋肉人) 

作為主角筋肉人嘅勁敵,羅賓假面坐擁羅賓一族以及佢歷史之鎧與家族榮光,同時佢亦被視為正義超人嘅楷模,不比主角遜色。

第四名 日向小志強 (足球小將) 

其強勁嘅力量,比主角戴志偉更具攻擊力,一招猛虎射球射爆唔知幾多個波,到後來嘅雷獸射球威力有增無減,係漫畫入面最強感染力嘅前鋒,其一路以來嘅成長由自大到成熟,絕對係唔少男性嘅目標。

第三名 笛子魔童 (龍珠) 

作為故事前期嘅大反派,到後來成為主角悟空嘅好朋友,可惜後來實力已經難以再有發揮,只能夠偶意指點一下悟飯。

第二名 拳王雷奧 (北斗神拳) 

因妒忌而殺死師傅龍拳嘅雷奧,擁有至尊無上嘅實力,係故事入面嘅超級大反派,最終都係逃不過被主角殺死的命運。

第一名 比達 (龍珠) 

排名第一嘅比達,相信無乜人會有異議,其魅力有時候比主角悟空更大,特別係佢個種永遠嘅Number 2命運,但卻不斷進代自己,希望超越悟空,到布歐篇承認悟空比自己強大,實在令人佩服。同時比達熱愛自己嘅家庭,親情爆燈,當自己兒子被殺時所爆發嘅憤怒都令人震撼,可惜故事同時描寫佢好多衝動被擊敗嘅片段....

其餘排名前列的角色包括:

- 飛影(幽遊白書)

- 流川楓(男兒當入樽)

- 佐助(火影忍者)

- 齋藤一(浪客劍心)

日圓不停貶值下日本所有外國進口材料全部加價,其中包括金屬「銅」,引發一個非常奇怪現象,據說日本「5日圓硬幣」貨真價實童叟無欺裡面84%銅質。換句話如果如今匯率將5日圓硬幣拿去熔掉變回銅,咁5日圓的價值就有 ...
hobby
【搵快錢奧義】日本網傳奇技將5日圓硬幣熔變回銅價值大過5日圓衝擊硬幣變寶藏
30 Jun 2022
古人話化腐朽為神奇,將明明係垃圾的物料重生變成可持續發展的環保塑料,歐洲人就有呢種堅持瑞典品牌Urbanears 推出全新耳機 Urbanears Boo系列就係大打環保重生物料的覺悟,當然坊間環保產品多如牛毛,除左玩環保概 ...
hobby
【環保再生】瑞典耳機品牌Urbanears推出Urbanears Boo為地球盡力堅持高質素再生物料
30 Jun 2022