{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 23 Oct 2020
【慢工又開動】小島秀夫工作室大量招聘又有新開發作品?

各位遊戲迷,小島秀夫又有新作啦! 小島工作室證實又有開發中的全新作品,不過當然暫時保密,唯一確定小島工作室正大量招聘請人開發,如果你通曉日文,想投身小島秀夫開發項目,快去馬,一隻Game都整好幾年,肯定保就業,如果你未認識小島秀夫,你都應聽過《死亡擱淺》遊戲,正是那個能提前預測全球送外賣的爆紅大作。唔知下一次又整咩野神作遊戲呢?



昨日Kojima Productions 證實開發中新作,同步大量對外招募開發人才。旗下公司LinkedIn 的招募頁面推出大量不同項目工種招聘,幾乎可以請足一隊完整遊戲的開發團隊,總計 25 個職缺,項目如下:


『技術美術、VFX 美術、燈光美術、環境美術、場景美術、角色設計、音效設計、音效程式、UI/2D 美術、UI 程式、武器/機械美術、工具程式、系統程式、物理程式、3D 渲染程式、遊戲設計、遊戲程式、動畫師、動畫程式、網路程式、AI 程式、劇作家、製作人/助理製作人、專案經理、本土化人員。』

上面工種如有合適,快快去報名應徵兼移民埋去日本。 就咁睇應該係繼續研發遊戲吧?因為小島秀夫早前講過話想轉行拍電影,所以到底新作品係遊戲定還是新的電影或動畫創作就不得而知。 零碎嘅消息顯示《死亡擱淺》音響總監作曲家 Ludvig Forssell,最近一篇 Twitter 推文表示有一款未公開新作正在錄製配樂。推文除左提及這場「今年第一場 "COVID 錄音"」,更透露此為「undisclosed project」(未公開新作)。好可能同小島秀夫新作有關連!




早幾個月就為大家介紹過Lego推出嘅Iron Man「真.砌圖」,今次要介紹嘅就係同一系列,但就使用另一部人氣作品《Harry Potter》中,魔法學校霍格華茲嘅四大學院徽章為主題嘅新產品。 呢個「真.砌圖」 ...
hobby
【玩物】LEGO真.砌圖 《Harry Potter》霍格華茲學院徽章
27 Nov 2020
雖然香港未有上映日期,但2014年3D動畫電影《STAND BY ME 哆啦A夢》嘅續集《STAND BY ME 哆啦A夢 2》已經於日本上映,當然相應嘅宣傳亦都已經見街,但其中一個本身好冧嘅報紙廣告,就因為一個署名而惹起爭議。 b ...
hobby
【影視】《STAND BY ME 哆啦A夢 2》廣告 「野比靜香」惹爭議
27 Nov 2020