{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 18 Nov 2020
【瑞典旗艦】Defunc 推出最新主動降噪無線耳機 TRUE MUTE

降噪耳機風行全球,品牌林林總總如何選擇?其中一個方法就係邊個功能同等又最平就入邊個?但最起碼要係大品牌有品質保證,之前介紹過的瑞典耳機品牌 Defunc又再升級推出旗艦主動降噪無線耳機TRUE MUTE,一千銀樓下ANC 主動降噪別無他選,而且所有最新功能都一應俱全,唔信你研究去試試睇下唔只係平咁簡單!



瑞典耳機品牌 Defunc 向來簡約設計,之前有好幾款型號都平靚正,早幾個月試過專門為遊戲電影專用的 TRUE GAMING,今次佢地又推出全新旗艦機True Wireless TRUE MUTE ,首次加入 ANC 主動降噪功能,出入不同地方都可以無拘無束地細味音樂,加上 ENC 通話降噪功能,通話再不受環境雜音騷擾。


 Defunc瑞典人強調寧靜音樂體驗,採用入耳式設計,貼身的外殼設計本身已經提供出色的隔音效果, ANC 主動降噪功能更提供高達 25dB 的降噪效果,戴上耳機後,即使在人多嘈雜的車廂、繁忙的街道都可以有如置身安靜的演奏廳,專心細聽音樂。符合廠方推崇有效而自然的 ANC 主動降噪,其準確的噪音處理技術亦讓 TRUE MUTE 有著自然的降噪效果,不會產生過多的底噪及對音樂造成不良影響。


Defunc 以往多款耳機都採用半入耳式設計,讓用家可以聽到四周圍的聲音,為左讓入耳式設計的 TURE MUTE 有同樣優良體驗,耳機特設有 「Transparency Mode」 功能,利用耳機上的收音咪收集環境聲,再播放到用家耳中,即使戴著入耳式耳機一樣可以清晰自然咁聽到身邊的聲音,與人對話溝通都不駛除低耳機,非常方便又安全感十足。


我都早前試過舊款TRUE GAMING 發覺呢個品版其中一個最大的優點係非常重視通話質素,之前推出設有雙麥克風環境降噪 TRUE PLUS 通話質素大獲好評,而今回新加入ANC的旗艦RUE MUTE 亦繼承了雙麥克風 ENC 功能,在通話時消減來自四周的噪音,重新調整了麥克風的位置在棒形機身的底部,更貼近用家面部,收錄人聲自然更加清晰,在任何環境都可以輕鬆通話。作為旗艦型號, TRUE MUTE 希望可以提供最佳音樂質素,採用特大 13mm 動圈單元,加上是入耳式設計,不單只保持中頻人聲的細緻度,更加令低頻飽滿得來自然,帶來更完整、更滿足的音樂體驗。在睇劇、打機時 TRUE MUTE 亦沒有明顯的聲音遲滯,對白清晰, 同時能夠保持電影、遊戲音效的震撼感。


TRUE MUTE雖然加入 ANC 功能及特大單元都依然可以維持到輕巧細小的機身,佩戴舒適,而且通過 IPX4 生活防水規格。採用藍芽5.0傳輸規格,擁有 10 米的使用範圍,穩定的連線質素讓音樂從不間斷,耳機上設觸控式按鍵,總共有 13 個觸控指令,只需輕輕觸碰即可控制音樂播放、選曲、喚出 Siri / Google Assistant  智能助手等等,使用手機各項功能。充電盒亦同樣的骰,方便攜帶,連同充電盒耳機最長使用時數有 30 小時,足夠應付約一星期的日常使用量, USB Type-C 充電亦更方便 Android 手機用家。


講到咁多好處,最屈機其實係定價,旗艦級的TRUE MUTE主動降噪無線耳機建議零售價只售HKD 999  (正式發售日期:11月19日),個人認為係抵到爛,但同時慨嘆一下 ANC主動降噪無線耳機市場確實係多機多到爛,令人買耳機有嚴重選擇困難症,如果你未有ANC真無線耳機,值得選擇TRUE MUTE!


 


早幾個月就為大家介紹過Lego推出嘅Iron Man「真.砌圖」,今次要介紹嘅就係同一系列,但就使用另一部人氣作品《Harry Potter》中,魔法學校霍格華茲嘅四大學院徽章為主題嘅新產品。 呢個「真.砌圖」 ...
hobby
【玩物】LEGO真.砌圖 《Harry Potter》霍格華茲學院徽章
27 Nov 2020
雖然香港未有上映日期,但2014年3D動畫電影《STAND BY ME 哆啦A夢》嘅續集《STAND BY ME 哆啦A夢 2》已經於日本上映,當然相應嘅宣傳亦都已經見街,但其中一個本身好冧嘅報紙廣告,就因為一個署名而惹起爭議。 b ...
hobby
【影視】《STAND BY ME 哆啦A夢 2》廣告 「野比靜香」惹爭議
27 Nov 2020