{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 03 Dec 2020
【合併】Elon Musk考慮搵間傳統車廠收購整合提升產能及推動競爭力

我地又講多次Tesla,話說Tesla衝上5千幾億市值高到Elon Musk都驚,仲可唔可以再爆上去呢?面對群雄並起電動車戰國時代,Elon Musk前日受訪時公開講到Tesla下一步可能考慮收購合併一間車廠,作進一步提升產能及推動競爭力。不過佢保證一定唔會發動敵意併購,佢笑笑口對併購持開放態度,即係我唔會食人地間車廠,但有邊個主動打電話來比我食,咪大家座開心傾下囉!大家認為Tesla同邊間車廠大合併最好呢?暫時網絡好似話 Mazda人材同技術最好食!


Elon Musk指出「我們肯定不會發動強勢的併購行為,」如果有傳統車廠提出合併的想法,佢好願意坐低傾傾。「我希望會是一個比較友善、和平的過程,而不是惡意、強勢的併吞。」Tesla如今已經成為目前全球市值最高的汽車廠,係資本市場上,Tesla的市值5400億,如果加埋哂Toyota(2 千億)、通用(640 億)、Ford(360 億)、快意佳士拿(160 億)呢四大集團,差不多只是Tesla市值的 61%。


當然股票市場並非現實世界,市值唔代表手頭上現金,但以今時今日Tesla確有能力可以同任何車廠合併,問題只係邊一間廠同Tesla合併對雙方有最大的利益?過去當Tesla創業之初,德國丹拿(即平治)同Toyota都曾經係Tesla股東,不過2014和2017年分別已全數出清股權。環顧全球,理論上德國人的車廠好難會同Tesla合併,而銷售傳統龍頭Toyota更無可能。 


要真正搵願意合併雙贏的廠都唔係咁易,大廠機會低難度高,但如果購入細廠仔又對提升產能的目標無咩大作用,要威就可能入奢侈品版的豪華車廠,講實際據說日本第五大車廠Mazda係潛在合作車廠,唔知有無機會座低交流下。


當然其實要買Tesla買電池廠實用性大得多。你認為當今世上邊間車廠會考慮同Tesla一齊全面合作?



《The Last of Us》系列發開商Naughty Dog最近公開招募大量職位,遊戲設計、寫Program、IT、Production、動畫師,真係邊範都有,加加埋埋差唔多請40人。睇嚟為開發遊戲做足準備,至於係會出《The Last of Us》續作定 ...
hobby
【遊戲】Naughty Dog招聘大量職位 有意開發新作?
15 Jan 2021
據美國媒體《Deadline》報導,Chris Evans或將回歸MCU,再次飾演「美國隊長」一角。 圖片:IMDB 據《Deadline》報導,Marvel目前正與Chris Evans商討新合約,新合約之下Chris Evans會再次以美國隊長一角 ...
hobby
【影視】傳聞指Chris Evans再做「隊長」或參與多於一部Marvel電影 ...
15 Jan 2021