{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 20 Jan 2021
【新車】美國通用汽車全新概念載具自駕飛天佳特力eVTOL

有人話今年將會係電動車的年代,美國通用汽車就決定作出時代的跨越,以旗下品牌佳特力(Cadillac)率先推出一部馬上超越電動車的科技載具「飛行佳特力」eVTOL,係一部屬於科幻電影中的自動駕駛飛行的士,概念上同如今係香港搭直升機去澳門差唔多,蛻變成全電動單人乘搭點對點自動駕馭飛行器,係未來交通運輸的想像?咪住先,你有幾可去半島酒店搭直升機出入?呢個交通工具唔係人人都用到,短期內相信純粹為有錢人服務!


電動車肯定係未來的社會潮流,但具有未來感科幻電影中的飛行器才是真正的未來載具,美國汽車大廠通用汽車(General Motors)就率先推出全新佢地稱為概念車的飛天佳特力(Cadillac)eVTOL,唔單止具備自動駕駛能力,仲可以輕鬆垂直起降,載運乘客於空中係城市中穿梭,通用汽車表示,呢部概念車重新定義未來個人交通運輸的想像。

 

不過呢部飛天佳特力eVTOL只能乘載 1個 人,與其話係汽車,其實正確嚟講應該係垂直起降無人機,飛行完全自動化,而且全電動,由通用汽車設計使用 Ultium 電池供電,搭載 90 千瓦馬達,超輕機身加上配備有 4 副螺旋槳,可以係高樓大樓屋頂起降,最高飛行速度可達時速 55 英里。廠方概念影片話將會好快上市,不過通用汽車並無正式通告實際出售時間與細節。其實如果係將現今流行的無人機放大來做,中國的無人機公司應該都有能力可以生產推出,當然敢唔敢乘搭就係另一件事。

 





11月推出嘅PS獨佔遊戲《God of War: Ragnarok》,雖然未算完美,但總算完滿咗Kratos以及Atreus嘅故事,而呢對父子檔亦收獲大量Fans。有外國Cosplayer就用咗六個星期,完美咁還原咗Kratos兩父子! 卻說外 ...
hobby
【電玩】還原度100% 外國壯男Cosplay《God of War》Kratos父子
02 Dec 2022
日本娛樂圈人材輩出,每個世代、甚至每個年齡都可以搵到才色兼備嘅女星,競爭極為激烈。而近日日本網站「goo」就舉行咗個「20代最性感女星」網上票選,上榜嘅20個日本女星個個都係樣靚身材正,堪稱神仙打交。最後奪 ...
hobby
【女神】日本網選最性感20代女星 今田美桜擊敗有村架純、環奈BB奪冠!
02 Dec 2022