{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 31 Mar 2021
【科技創意】西班牙突破常規設計無葉片風力發電裝備一柱擎天震騰騰

真正的創意就係突破常規同人地唔同!西班牙有公司研發出全新想像的風力發電裝置,唔駛用大葉片嘅,靠一枝野一柱擎天震來震去就可以發出電力,通常最成功的設計要引人注目一係靠大突破,一係靠微小到睇唔出的突破,總之你「嘩」一聲就係成功創意。

常人習慣風力發電一定用三葉式風機,風扇咁樣?不過而家連風扇都唔一定有扇葉啦!西班牙新創企業 Vortex Bladeless 成功突破常規與想像推出「無葉片風機」,將來風力發電不再需要指定係廣闊的空間,唔再擔心衝擊到鳥類或蝙蝠生態。Vortex Bladeless 新型風力設備利用輕型、彈性的複合玻璃纖維及碳纖維製成,當風繞過呢座圓柱狀渦輪機時,風會係後方形成渦流,學術上現象被稱為渦流脫落(vortex shedding),令設備得以係風中左右搖擺來回震盪,繼而將機械運動轉換成電能。


咁設計好處多多,Vortex Bladeless 其中一位創辦人 David Yañez 表示,佢地希望可以提供更便宜、更容易安裝的風電設備,可以填補傳統風機不適合的應用場域,例如裝置係屋頂、花園與公園等地方,且與傳統風機相比,無葉渦輪機更能快速適應風向變化。無葉渦輪機唔需要齒輪、 制動器、軸承、傳動軸以及各種潤滑劑,內部採用交流發電機,底部有兩個環形相斥磁鐵作為非電動馬達,當風把設備吹歪時,相斥的磁鐵就會推往另一個方向,因此就算風速唔高,仍有電可發。Vortex 初步測試指出,由於安裝成本、維運要求低,平均能源成本比傳統風電少 30%,但目前原型機發電容量僅 100kW,只能產生少量電力,公司依然尋找更多合作夥伴。


創意其實一句到尾就係聽到演繹睇到成果,你會定一定神心中口中歎句,「有創意我鐘意」,可能簡單到由方變圓已經成功做到呢個效果!



作為一個貓奴,你去叫主子但主子明明聽到都唔應你,係一件非常合理嘅事。但主子唔理你,好有可能唔係因為聽唔明你講咩,而係根本就唔想理你。因為據日本一個研究發現,主子們好可能係知道同一屋簷下嘅其他貓叫咩名。 ...
hobby
【寵物】日本研究指出 貓其實聽得明其他貓叫咩名
20 May 2022
雖然話大家返工都係為份糧,但一個好嘅老細的確能夠令打工仔「獲得份糧嘅過程」好過得多,相信唔少打工仔心目中亦會有一個「理想老細」嘅形象。近日日本網民「とあるん@toarutoa」就於Twitter列出「原版《龍珠》嘅菲 ...
hobby
【職場】日網民指菲利係個好老細!獲14萬人讚好
20 May 2022