{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 20 Sep 2021

Marvel電影近年已經成為全球最受歡迎嘅電影系列,基本上一上映就必定大賣收場。不過,有人愛就一定有人唔愛,其中近日上映嘅新戲《沙丘瀚戰》導演 Denis Villeneuve就肯定唔係Marvel Fans。

Denis近日接受訪問時就批評Marvel電影,令觀眾都變成了殭屍,因為佢覺得Marvel電影實在太多,而當中大部份都只係「複製貼上」,拍攝嘅格式同手法都非常相似,可以話係「罐頭」電影,當中唔同嘅製作人可能會為電影各入少少不同色彩,但都只係喺其Marvel工廠下倒模出來。

Denis認為,Marvel呢類大預算電影,理應可以帶出藝術層面嘅級數,就好似Christopher Nolan 與 Alfonso Cuarón嘅電影,唔係話大片就一定無藝術成份。

不過作為《奇異博士》導演嘅Scott Derrickson就唔太同意Denis嘅說法,佢覺得作為一名導演,就算唔鍾意其他導演嘅作品,都唔會去作出批評,因為拍電影實在已經有夠辛苦,並從來唔會有人想拍出一部差嘅電影。Scott又覺得,批評Marvel電影嘅人,基本上一係無睇過晒全部作品,一係就全部睇過,而實際上佢地都好愛Marvel電影。

唔知你又會唔會覺得Marvel電影太一式一樣?雖則拍攝手法可能接近,但每個系列嘅故事內容都唔一樣,而藝術成份喺英雄片又係咪一定要加入呢?

為慶祝Pokmon TCG問世25周年,近日潮流時尚平台《HYPEBEAST》以嘖火龍為主題,推出一系列聯乘服裝、生活用品以及特定版Pokmon TCG卡牌,另開喺中環仲有一間快閃點,鍾意Pokmon或嘖火龍嘅朋友唔好錯過啦! ...
hobby
【係嘖火龍啊!】慶祝Pokémon TCG 25周年 潮流時尚平台推出一系列聯乘產品
22 Oct 2021
日前橋本環奈接拍電子漫畫網站「BookLive!」廣告,一邊唱出洗腦主題曲,一邊做迷之手勢。點知咁啱得咁橋,個甫士竟然同《賭俠2之上海灘賭聖》入面「我要殺死丁力呢個仆街!」嗰幕極為相似,隨即成為網民熱話。究竟排 ...
hobby
【乜咁啱啊?】橋本環奈新廣告甫士神似「我要殺死丁力呢個仆街!」
22 Oct 2021