{ SKIP }
文:MenClub 艾力克  
POSTED ON 11 Oct 2021

日前國際名導王家衛與蘇富比(Sotheby's)合作舉行拍賣會,賣出30件電影精品,其中包括張國榮喺《春光乍洩》著過嘅黃色皮褸、梁朝偉喺《花樣年華》用過嘅打火機同墨水筆,但最矚目嘅莫過於以NFT形式出售嘅《花樣年華》絕密片段,最終成功以428.4萬港幣成交。

今次售出嘅絕密片段NFT名為《花樣年華 – 一剎那》,全長1分32秒,於1999年2月13日首日開鏡錄製而成。從預覽片可以見到梁朝偉所飾演嘅角色原本並唔係叫周慕雲,而係叫做阿雄,留住「二撇雞」鬍鬚,戴上黑超,畀人感覺十分花弗,同文質彬彬嘅周慕雲完全唔一樣,唯獨兩個角色都一樣好鍾意食煙。而張曼玉雖然都係身穿旗袍,但就冇咗蘇麗珍個份矜持內斂,反而有啲花枝招展,並道出一句「我依家知道咩叫愛情㗎啦,今晚嚟我度。」整體有種「姣婆遇著脂粉客」嘅感覺,可想而知王家衛應該改過好多次版本,先至有今日今日大家所睇到嘅《花樣年華》。


完整版預覽片,可以到蘇富比網站觀看(請按呢度)。

除咗《花樣年華 – 一剎那》之外,王大導又從「澤東庫藏」挑選出30件珍藏電影道具拍賣,其中競爭較為激烈嘅何寶榮黃色皮褸就以75.6萬港幣成交。

《春光乍洩》黃色皮褸。

順帶一提,王大導同時撰文分享《花樣年華》創作理念:「創作往往來自一念。一個念頭有九十剎那,一剎那有九百生滅。《花樣年華》的一念何來?難說。 可以確定的是,1999年2月13日是我將這一念頭付諸行動的第一天。每部電影拍攝的首日,等同與夢中人的第一次約會;既驚且喜,如履薄冰。開弓沒有回頭箭。 二十年過去了,這支箭還在飛著。」到底講緊啲咩?就交畀各位自行解讀。

資料來源:蘇富比
為慶祝Pokmon TCG問世25周年,近日潮流時尚平台《HYPEBEAST》以嘖火龍為主題,推出一系列聯乘服裝、生活用品以及特定版Pokmon TCG卡牌,另開喺中環仲有一間快閃點,鍾意Pokmon或嘖火龍嘅朋友唔好錯過啦! ...
hobby
【係嘖火龍啊!】慶祝Pokémon TCG 25周年 潮流時尚平台推出一系列聯乘產品
22 Oct 2021
日前橋本環奈接拍電子漫畫網站「BookLive!」廣告,一邊唱出洗腦主題曲,一邊做迷之手勢。點知咁啱得咁橋,個甫士竟然同《賭俠2之上海灘賭聖》入面「我要殺死丁力呢個仆街!」嗰幕極為相似,隨即成為網民熱話。究竟排 ...
hobby
【乜咁啱啊?】橋本環奈新廣告甫士神似「我要殺死丁力呢個仆街!」
22 Oct 2021