{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 12 Oct 2021
【左膠】PETA善待動物組織反對《極地戰嚎6》遊戲中有鬥雞格鬥小遊戲

「PETA」善待動物組織係一個提倡動物權益的壓力團體,經常為動物發聲。過去都常發文希望大家關懷遊戲中「虛擬動物」,最近佢地推出聲明反對遊戲《極地戰嚎 6》(Far Cry 6)當中有一個類似街頭霸王的「鬥雞」格鬥小遊戲,認為用雞隻打鬥係過份同殘忍。強烈反對迫使動物戰鬥至死。話公雞被用於鬥雞賽場,裝上尖銳利刺會撕裂骨肉,會造成雞隻致命痛苦與傷害。我由細到大打「Street Fighter」都無想過原來咁可怕,如果大家真要玩鬥雞小遊戲,勸大家學林作逃跑唔好攻擊加埋讓Round應該係動物權益最大保障,格鬥殘忍夠鐘自會贏唔一定要KO!

由於遊戲《極地戰嚎 6》(Far Cry 6)當中出現相當有趣的「鬥雞」小遊戲,可以選擇雞隻近行鬥雞的打鬥比賽!於是引起動物權益關注的「PETA」善待動物組織出聲。根據 PETA 拉丁組織官方聲明,反對遊戲內呈現「鬥雞」這樣可怕的運動,呼籲 Ubisoft 用其他「不那麼殘忍的小遊戲」來取代「鬥雞」。聲明指將鬥雞如此可怕的流血競技化為《真人快打》一樣的電子遊戲,與遊戲之創新理念相去甚遠,因為當今社會強烈反對迫使動物戰鬥至死。公雞被用於鬥雞賽場,裝上尖銳的利刺來撕裂骨肉,會造成致命痛苦與傷害。PETA 拉丁組織呼籲 Ubisoft 改用唔會美化殘忍的其他小遊戲,來取代這個應受譴責的迷你遊戲。


當大家仲猶疑同反思緊打機鬥雞有幾殘忍時,其實 PETA已經多次發表聲明,連《集合啦!動物森友會》或《FFXV》釣魚系統都被指出係侵害動物權益,照其邏輯其實打機最好係唔應該出現動物,所以任天堂大亂鬥才是真正虛擬格鬥,根據左膠生活模式回到農家種田食素日出而作日落唔開燈才是人類環保減碳新出路。至於回到「鬥雞」好唔好的問題,對雞隻來講,人類玩雞隻格鬥可怕點還是玩劉關張鬥快食雞腿可怕點呢?咪住如果你想知邊度有得玩鬥雞,係《極地戰嚎 6》遊戲當中通過序章克拉拉劇情後,選擇先前往晨曦大地搵出蒙特若家族的根據地,即可在該營地參加玩鬥雞對決。不過我好愛動物我無叫大家玩!



為慶祝Pokmon TCG問世25周年,近日潮流時尚平台《HYPEBEAST》以嘖火龍為主題,推出一系列聯乘服裝、生活用品以及特定版Pokmon TCG卡牌,另開喺中環仲有一間快閃點,鍾意Pokmon或嘖火龍嘅朋友唔好錯過啦! ...
hobby
【係嘖火龍啊!】慶祝Pokémon TCG 25周年 潮流時尚平台推出一系列聯乘產品
22 Oct 2021
日前橋本環奈接拍電子漫畫網站「BookLive!」廣告,一邊唱出洗腦主題曲,一邊做迷之手勢。點知咁啱得咁橋,個甫士竟然同《賭俠2之上海灘賭聖》入面「我要殺死丁力呢個仆街!」嗰幕極為相似,隨即成為網民熱話。究竟排 ...
hobby
【乜咁啱啊?】橋本環奈新廣告甫士神似「我要殺死丁力呢個仆街!」
22 Oct 2021