{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 13 Oct 2021
【創意與傳統】中國網絡批評日本人將小籠包變成暗黑料理成為甜品

意大利人對Pizza有份執著,寧死都唔會食有菠蘿嘅pizza!原來中國人對於傳統小籠包都有一份執著,中國網易早前發表文章指中國美食在日本已成為暗黑料理。一般小籠包概念係鮮肉、蟹粉、一口湯,皮薄味鮮,回味無窮等!但非常熱愛小籠包嘅日本人原來仲會發揮創意製作出創新月異嘅小籠包,其中一種被批評的黑暗食法係改餡料將小籠包變成飯後甜品。內裡變成朱古力、豆沙、芒果、紫薯、香芋餡,甚至將小籠包浸入豆漿、芒果汁、綠茶、烏龍茶、珍珠奶茶內一淡飲料一口包子,更甚有將小籠包釀入蛋糕裡面。其實我地都將月餅變成雪糕,日本人點食小籠包又有咩所謂,做人係咪一定要好似郭富城咁執著?


小籠包係日本人心中係有神級地位的中餐食物,係「日本人最愛的中華料理」網絡調查中,小籠包次次都名列前茅。日本好多打工仔心目中,食小籠包的幸福感甚至能同正常上下班劃上等號。基於異常喜好,日本就有多種唔同的小籠包出現,但凡以小籠包樣式出現的食物都會大受歡迎、因此日本人大事改造小籠包。第一種創意玩法係改餡料,將小籠包由主食直接變成了飯後甜品。例如變成巧克力、豆沙、芒果、紫薯、香芋餡小籠包,又或無里頭係飲品杯放一兩粒小籠包浸入豆漿、芒果汁、綠茶、烏龍茶、珍珠奶茶等賣得出的飲品杯內。


魔改甜品以外甚至仲可以打破局限創作出另類新菜,例如唔少居酒屋有做「湯浸小籠包」將韓式年糕、香腸、菜葉子、小籠包燴成一鍋做成小籠包湯,仲可以有「小籠包餡」的鯛魚燒以至「小籠包餡」的包子(即蒸包入面放粒小籠包)。當然其實好唔好食係要食過先知!不過以中國人的執著,傳統小籠包就應有傳統食法同配方,到底應唔應該學意大利人的執著,寧死都唔會食鮮肉、蟹粉以外的甜小籠包呢?執著有時要練習,人生在不停改變,不同嘅時間應該要有唔同嘅執著,人生匆匆幾十年該做一些不同的事,堅持要自己進步唔好停留喺同一個空間裏面。小籠包甜品有得試幾大都要食下啦!



為慶祝Pokmon TCG問世25周年,近日潮流時尚平台《HYPEBEAST》以嘖火龍為主題,推出一系列聯乘服裝、生活用品以及特定版Pokmon TCG卡牌,另開喺中環仲有一間快閃點,鍾意Pokmon或嘖火龍嘅朋友唔好錯過啦! ...
hobby
【係嘖火龍啊!】慶祝Pokémon TCG 25周年 潮流時尚平台推出一系列聯乘產品
22 Oct 2021
日前橋本環奈接拍電子漫畫網站「BookLive!」廣告,一邊唱出洗腦主題曲,一邊做迷之手勢。點知咁啱得咁橋,個甫士竟然同《賭俠2之上海灘賭聖》入面「我要殺死丁力呢個仆街!」嗰幕極為相似,隨即成為網民熱話。究竟排 ...
hobby
【乜咁啱啊?】橋本環奈新廣告甫士神似「我要殺死丁力呢個仆街!」
22 Oct 2021