{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 26 Dec 2021
【超越失敗的Man】《蜘蛛俠:不戰無歸》成功擊敗國際電影《長津湖》成本年最高票房作

《蜘蛛俠:不戰無歸》今年造就Marvel創造奇蹟係疫情後票房大豐收,甚至好大機會戰勝中國主旋律內地愛國電影《長津湖》榮登今年全球最賣座冠軍成為自由世界指標性的2021年超級電影大作。更重要蜘蛛俠倘未進軍中國市場,甚至無奈好可能被中國禁映因為中美關系轉差為報復美國而陪葬!最後《蜘蛛俠:不戰無歸》依然強勢即將突破10億美元(約78億港元)票房勢如破竹真正為荷里活戰勝歸來。根據全球票房數字如果你相信票房一分一豪都係消費者自由選擇真金白銀,今年全球排第二及排第三的皆為中國內地電影《長津湖》和《你好,李煥英》,唔知電影最旺場三甲,你睇左幾多部?


《蜘蛛俠:不戰無歸》作為今年Marvel系列最受期待大作,票房好係預期當中。但好到能夠戰勝偉大中國最偉大愛國電影《長津湖》你又有無跌眼鏡?《長津湖》感動全球愛中國之人,票房大收9億美元,而另一套內地電影無咩香港人認識的《你好,李煥英》亦有8.22億美元,本來世界預期今年電影最高票房電影作品都無咩野好爭,點知《蜘蛛俠:不戰無歸》成功係全球引發大熱,單香港就至今已經收8000萬票房,成績理想四個字相信不足以形容年尾蜘蛛俠熱潮!


《蜘蛛俠:不戰無歸》12月15日於亞洲市場不包括中國上畫,美國則遲二日12月17日上畫,短短十日未計聖誕新年元旦已經狂收67.8億港元,距離十億美元指日可待,過埋長假期幾乎可以肯定成為全球年度最佳票房電影第一位! 恭喜蜘蛛俠即使缺乏中國電影市場, 全世界嘅錢依然足夠賺盡,不過下年荷里活要再奪取全球最高電影票房第一位相信有一定難度,因為中國好有可能有另一套比《長津湖》更強大的國家級作品,條數要幾大有幾大, 2022年電影界勢將更精彩!加油!

作為一個貓奴,你去叫主子但主子明明聽到都唔應你,係一件非常合理嘅事。但主子唔理你,好有可能唔係因為聽唔明你講咩,而係根本就唔想理你。因為據日本一個研究發現,主子們好可能係知道同一屋簷下嘅其他貓叫咩名。 ...
hobby
【寵物】日本研究指出 貓其實聽得明其他貓叫咩名
20 May 2022
雖然話大家返工都係為份糧,但一個好嘅老細的確能夠令打工仔「獲得份糧嘅過程」好過得多,相信唔少打工仔心目中亦會有一個「理想老細」嘅形象。近日日本網民「とあるん@toarutoa」就於Twitter列出「原版《龍珠》嘅菲 ...
hobby
【職場】日網民指菲利係個好老細!獲14萬人讚好
20 May 2022