{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 14 Jan 2022
【貴到喊】英國超市開始出售「無淚洋蔥」切洋蔥不再刺激但3倍價錢貴到喊

切洋蔥可能淚流滿面是常識吧?不過德國製藥公司Bayer用左24年研發無淚洋蔥,即將係英國超市上市,同你所想唔同無淚洋蔥居然無經過基因改造,而透過自然混合育種,令洋蔥內硫化合物越來越少,用24年種到洋蔥新一代唔再係催淚彈。不過唔令人流淚的洋蔥貴3倍!你會點樣揀?我會喊住食有洋蔥!


德國製藥巨頭拜耳公司的農業部門花左24年時間改革洋蔥研發無淚洋蔥,其實已經係2018年美國上市,不過今次係英國上市聲勢同關注度好像大得多!1月18日強勢登陸英國!根據英國洋蔥業者表示,「這些洋蔥的丙酮酸水平(pyruvic acid)比普通洋蔥低得多,以10分計,普通洋蔥大概有7或8分,這些洋蔥只有3分。」整個改造過程用長時間混合育種法,令一代洋蔥比前代更少硫的化合物!正常普通洋蔥的細胞一旦遭受破壞,就會產生化學反應,釋放出含硫的化合物,引致人產生反應眼淚。拜耳無經過任何基因改造但就慢慢混合育種改革!不過要花費3倍錢買洋蔥,可能絕對唔合符家庭經濟效益!


無淚洋蔥外表睇起來同普通洋蔥相差無幾,不過售價係普通洋蔥的3倍。其實要避免切洋蔥時流眼淚即使係普通洋蔥都有小小方法,包括切洋蔥前先靜放雪櫃幾個小時,或者使用比較鋒利的刀快速切洋蔥減少洋蔥細胞組織產生化學反應。



【影視】Jonah Hill被星戰迷Leonardo DiCaprio迫看《The Mandalorian》:我根本唔在乎Baby Yoda有幾可愛 Leonardo DiCaprio曾經有機會飾演Anakin Skywalker。 自2019年推出嘅《The Mandalorian(曼達洛人 ...
hobby
【影視】Jonah Hill被星戰迷Leonardo DiCaprio迫睇《The Mandalorian》:我根本唔在乎Baby Yoda有幾可愛
18 Jan 2022
月光騎士要登場啦!
hobby
【Marvel】Disney+ 全新Marvel劇集《Moon Knight 月光騎士》首波預告出爐!
17 Jan 2022