{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 11 May 2022

以前細個去朋友屋企,一定係一大班男仔輪住打Konami出嘅《Winning》,到近年大家就轉哂打EA出嘅《FIFA》,不過到下年大家就連《FIFA》都冇得打啦——因為EA宣佈《FIFA》將會「改版」,新Game會叫做《EA Sports FC》。

圖片:EA

雖然個名唔同咗,但EA於官網發表嘅公開信就表示「同樣的超棒體驗、模式、聯賽、錦標賽、球會和運動員。Ultimate Team、職業生涯模式、職業球會和 VOLTA Football 皆會囊括其中」,球員、球隊、球場,以及於英超、西甲、德甲、意甲、美職聯等聯賽嘅合作亦會「獨一無二地收錄於 EA SPORTS FC」,睇落去就即係改咗名咁。

早前有報導指,EA方面對於每年都要畀錢向FIFA買「FIFA個名」嘅使用權感到不滿,EA CEO Andrew Wilson曾指出「如果唔係世界杯年,我哋其實就買咗『FIFA』四個字母」。

圖片:截圖自EA

但EA又強調今次唔係改名咁簡單。佢哋話會「確保 EA SPORTS FC 是一個改變的標誌」,同時「很高興能與很多且越來越多的夥伴拓展新的真實遊戲體驗,為全球社區帶來歡樂、包容和沉浸感」,但目前除咗呢幾句口號之外,就再冇實質細節,相信要等到2023年夏天,首隻《EA Sports FC》公佈大家先會知道。

另一邊廂,FIFA方面就依然深信「FIFA」四隻英文字母好值錢,《Verge》引述FIFA主席Gianni Infantion指:「我可以向你保證,有『FIFA』個名嘅足球Game,先係市面上最好嘅足球Game。FIFA 23、FIFA 24、FIFA 25、FIFA 26——FIFA呢個名會永遠長存,而且永遠都係最好嘅」。

資料來源:EA
隨住Netflix人氣劇集《Stranger Things 4》將於5月27日播出,日前官方就率先公開第一集首8分鐘片段!帶大家回到1979年,主角「Eleven」所在嘅實驗室... iframe width="560" height="315" src="https://www.yout ...
hobby
【影視】《Stranger Things》第四季公開首8分鐘片段!Eleven失控狂殺人?
23 May 2022
近日傳出一個令海內外電視劇迷震驚消息,話說亞視可一不可再巔峰劇作《我和殭屍有個約會》傳出翻拍會分電影版同翻拍電視版,其實重拍翻拍改篇都唔稀奇,奇在呢部1998年播出作品去到2022年居然想原班人馬重新翻拍新電 ...
hobby
【震驚海外】亞視巔峰作《我和殭屍有個約會》傳出原班人馬重新翻拍嚇親人
23 May 2022