{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 29 Aug 2022

近年荷里活「政治正確」成風,唔少知名演員、創作人都因為涉及「政治不正確」嘅言論而被業界杯葛,例如《Harry Potter》系列原作者J.K. Rowling就因為早幾年「支持生理性別」嘅言論而被標籤為「恐跨 (性別人士)」,就連主演Daniel Radcliffe及Emma Watson等都曾公開批評其言論,一眾《哈》迷更揚言「愛作品不等與愛作者」,結果去年嘅《哈》電影20週年特備節目《Return to Hogwarts》講哂咁多部電影台前幕後重聚,就係冇請J.K. Rowling (以舊訪問片段代替)。

完整訪問

不過近日J.K. Rowling接受英國著名主持人Graham Norton嘅電台訪問時,就描述咗故事嘅另一版本。於訪問中,二人談到名氣對日常生活嘅影響,J.K. Rowling指自己其實都係可以出街,只係佢唔會行近任何有賣《Harry Potter》週邊嘅地方,於是Graham Norton就順勢提到J.K. Rowling被「排除」於《Return to Hogwarts》一事。而J.K. Rowling就否認自己被「排除」,「佢哋其實係有邀請我嘅,係我自己決定唔去,因為我覺得個節目係關於電影而唔係啲書——事實上都係呀,廿週年係電影廿週年唔係本書廿週年嘛。冇人講過唔好請我去,係我話唔去嘅。」

因為三十幾年前喺7仔偷朱古力而耿耿於懷,最近Dwayne Johnson決定重返當年「犯罪現場」彌補過錯。
hobby
【彌補過錯】Dwayne Johnson公開少時偷竊黑歷史 重回「犯罪現場」掃清貨架贖罪
30 Nov 2022
大家讀書時或者都曾經食過童星點心麵,而雖然依家香港好似冇咩人會討論起呢款零食,但喺發源地日本佢就動作多多。繼早前與Reebok及atmos聯手推出鞋身印有點心麵嘅Classic Leather波鞋後,近日又再推出第二彈,而且係 ...
hobby
【日本】童星點心麵聯乘Reebok 推增量版波鞋
29 Nov 2022