{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 22 Aug 2023

麥當勞嘅薯可以話係大家細個時最渴望嘅美食,就算長大成人、市面上又多咗選擇,唔少人都仲係對「M記薯條」念念不忘,聞到陣味就開心。如果你自問都係M記薯條嘅資深Fans,咁你睇到以下呢個「麥當勞薯條香薰」或者都會好興奮!

話說日本麥當勞日前於官方X (Twitter) 發文,話自己整咗個「散發炸薯仔香味嘅香薰」,而從圖中可見,呢個香薰嘅外形都明顯參考咗M記薯條嘅包裝設計,本體為紅色再加上黃色M字標誌,頂部有一個木製蓋子,而「散香棒」就造成薯條嘅模樣,的確令人睇圖到就諗起薯條陣香味。

帖文一出就廣受日本網討論,唔少人都話想買、小朋友一定好鍾意,亦令帖文獲得近1000萬次觀看、超過7.7萬個讚好。不過芸芸眾多留言之中,獲得最多讚好嘅就係話「我隔離個大叔都係呢陣味」。

可惜 (?) 嘅係,日本麥當勞於圖中最底寫明,呢個「薯條香薰」只係一個概念,目前無真正製造、販售嘅打算。所以如果大家真係好想聞薯條香,就要親自去幫襯啦。

隨住《鬼滅之刃》最新一季「柱訓練篇」將於30日完結,故事即將進入最終篇章「無限城篇」,正當Fans們猜測最終大戰會以電視動畫還是劇場版呈現時,官方就疑似走漏風聲,意外曝光「無限城篇」將製成三部劇場版播出。 ...
hobby
【動漫】《鬼滅之刃》官方周邊曝「無限城篇」將製成三部劇場版播出
24 Jun 2024
曾為《機動戰士高達》阿寶、《聖鬥士星矢》星矢、《名偵探柯南》安室透等著名角色配音嘅古谷徹,早前被爆出與37歲Fans發生不倫關係長達4年半,甚至強迫對方墮胎並施以暴力行為,引起軒然大波。時隔一個多月,古谷徹 ...
hobby
【日本】古谷徹宣布辭演《名偵探柯南》安室透、《海賊王》薩波
24 Jun 2024