{ SKIP }
文:MenClub 小白臉  圖:互聯網
POSTED ON 13 Jun 2018

你會唔會日日洗頭?你一日會洗幾多次頭?你會唔會用護髮素?好多男仔都會答我,日日都洗一次但唔用護髮素,又或者我兩日先洗一次。好多男士都會好似以上兩個例子咁,但其實洗頭幾時洗一次都睇個人,不過如果你係每日都會用造型産品嘅人,兩日先洗一次就太過份啦。

以下落來我整理左幾點護理頭髮嘅方法,唔想頭髮傷或者甩就睇埋落去啦。

【每日洗頭】


每日洗頭,可以去走頭髮過多嘅頭油同頭皮屑,如果你係會用造型産品就最好洗多次,因為殘留嘅造型産品會影響頭皮健康,久以久之可能會出現甩頭髮嘅問題。用埋清潔能力高嘅洗頭水會更加好,市面上都有一D專門對付造型産品嘅男士洗頭水,做到深層次清潔洗走所以造型産品,令頭髮切底潔淨。

【使用護髮素】


好多人都會唔用護髮素,但你試諗下你洗衫都用柔順劑啦,洗衫同洗頭嘅道理都一樣。如果你洗衫唔用柔順,洗完嘅衫就會變得粗糙衣服會容易變舊,唔用護髮素都一樣,只會令頭髮嘅毛鱗片更加粗糙,而且頭髮無足夠嘅養分就會容易甩同唔順滑。

【切勿用高温水洗頭和曬太多太陽】

洗頭千其唔好用太高温度嘅水洗頭,用翻接近人體體溫嘅暖水就足夠。因為如果太高温會令頭皮受刺激,容易岀現頭皮,頭皮老化同頭痕嘅問題。其次係陽光底下過量曝曬,會對頭皮造成損傷。要好好保護頭皮頭髮先會變得健康有彈性。

【頭髮有光澤健康】


想頭髮有光澤健康,就應該多食蔬果類嘅食物,因為佢地含有頭髮所需嘅維他命,可以令頭髮更健康生長。例如豆類嘅食物,因為豆類含豐富維他命B6、葉酸及礦物質鎂、硫和鋅,可以令頭髮保持亮黑光澤。同埋藍莓含豐富的抗氧化物質維他命E,能幫助頭髮遠離早衰。

相比很多半退隱甚至己賣盤的成名設計師品牌,年屆72歲的英國紳士Paul Smith在工作上依然親力親為,為了與時並進,亦同時保持住一顆好奇心。而早前Paul Smith 帶著 2019 年春夏系列來到香港,舉辦了亞洲區首個系列發 ...
style
【如何保持年輕心境】Paul Smith 遊走香港與攝影情懷
16 Oct 2018
【劇宅推薦】《陰宅異事》超恐怖的鬼屋故事 老老實實,呢套野聽返大家講好恐怖,如果像小編好驚鬼的自己睇路。如果好鐘意睇恐怖片的,呢套十級推薦唔好錯過啦!!講緊的是Netflix影集《陰宅異事》The Haunting ...
hobby
【劇宅推薦】《陰宅異事》超恐怖的鬼屋故事
16 Oct 2018