{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 13 Feb 2020

目前武漢肺炎肆虐全球,唔少地方都對爆發疫情嘅中國避之則吉,甚至見到中國人都要調頭走。不過有時候真係唔係你想避就避得到,就好似特意飛到西班牙進行集訓嘅曼聯。

據消息指,曼聯日前特意飛到西班牙馬拉加進行訓練,並安排球員入住威史甸拉昆塔高爾夫水療渡假酒店,殊不知出發前球會發現原來中超球隊大連人亦都身處馬拉加訓練,同時住喺該間酒店。曼聯得知後隨即安排球員更換酒店。

曼聯為球員更換入住嘅酒店,明顯就係擔心黎自中國嘅大連人球隊有武漢肺炎,要知道武漢肺炎嘅傳染性極高,亦都有長達14-24日嘅潛伏期,所以住埋同一間酒店風險將會極高。

不過有啲野真係避唔到,就係曼聯中場馬迪竟然於空閒時間約見大連人隊嘅好友咸錫、Darko Matic等人,大家仲要攬頭攬頸,完全無視惹上武漢肺炎嘅危險。如果大連人當中真係有球員已經中左武漢肺炎嘅話,相信曼聯全隊都真係凶多吉少了。

希望桃田可以趕得切康復啦!
sports
【能康後嗎?】羽毛球一哥桃田賢鬥車禍後眼睛出現重影
14 Feb 2020
上年8月之後,唔知讀者有冇去過美國奧蘭多嘅迪士尼樂園?如果有,你會發現園內多了一個新園區──「NBA地帶」,更奇怪的是園區內絲毫感覺不到迪士尼元素,這種破格做法能否給香港一個參考呢? 迪士尼的吸 ...
sports
玄火 - 港超+單車+劍擊+主題樂園?
14 Feb 2020