{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 17 Mar 2020

目前武漢肺炎仍然全球肆虐,其中意大利就更加屬於嚴重地區,因此意甲聯賽亦已經全數暫停,幾時可以重開暫時都係未知之數。不過,祖雲達斯方面已經表態,希望提前續約陣中巨星C朗拿度,希望將佢挷至39歲。

現年35歲作為前鋒嘅C朗拿度,雖然年齡方面已經屬於球員晚期,但其狀態及表現仍然屬於世界頂級,入球數量並未有下跌趨勢。因此,祖雲達斯希望提前與C朗續約,本來C朗與祖雲達斯嘅合同去到2022年夏天的,但球隊希望續約多兩年至2024年,亦即係話合約到期的時候C朗已經39歲了。

人工方面,C朗目前在祖雲達斯嘅週薪為50萬鎊,如果提前續約C朗要求更高人工絕對是正常的,但再為一位年齡即將40歲的球員加薪,在球圈絕對是非常罕見的。

今季C朗拿度為祖雲達斯上陣32場攻入25球,當中在意甲則上陣22場攻入21球,暫時佔據聯賽榜首位置。歐聯方面,打進16強嘅祖雲達斯於首回合作客落後里昂一球,但目前因為疫情關係暫時未知歐聯會何時重開。

今季英超前途未卜,榜首利物浦震騰騰,分分鐘要同首座英超冠軍含淚說再見,但原來在英國球壇內,有隊波已肯定比他們慘得多多聲,慘慘豬呀!
sports
玄火 - 呢隊波肯肯定慘過利物浦
01 Apr 2020
生意不景氣,企業最常做的就是裁員和減薪,但是賺到印印腳時,員工未必獲得加薪或派花紅。當年環球經濟大蕭條,「經營之神」松下幸之助保住手足,一個都沒有炒,卻能扭轉頹勢,帶領Panasonic(松下集團)衝出亞洲,值 ...
sports
玄火 - 富豪球星拒減薪算唔算自私?
31 Mar 2020