{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 13 May 2020

作為著名曼聯七小福之一,菲臘利維尼自1990年開始於曼聯接受青訓,直至2005年離開轉投愛華頓,當時嘅佢都只係28歲。對於昔日離開曼聯,菲臘仔表示主因係難以忍受自己出賽竟然排喺平庸之輩之後。

菲臘仔效力曼聯11個球季,上陣386場,協助球隊奪得6次聯賽冠軍、1次歐聯、3次足總盃等。不過,即使有豐功偉績撐腰,菲臘仔於2004-05球季開始上陣次數大減,其中一個原因係上陣時間被基巴臣同迪贊巴-迪贊巴分薄了。

如果自己因為更出色嘅球員而被迫無得上陣,菲臘仔表示接受,但佢卻認為基巴臣同迪贊巴-迪贊巴只是平庸之輩,自己要比二人表現更好更出色。

「在過去18個月,每兩三週先出場一次或連續兩三場比賽之間先有機會出場一次,這對我黎講絕對不足夠。我與費Sir傾談,我地二人都覺得情況好困難,離開可能係最好嘅選擇。」

對於為何情況會咁困難,導致最終要離開曼聯,菲臘仔承認自己於場上作為多功能球員反成為障礙。於場上能夠踢閘位又能夠踢中場嘅菲臘仔認為,自己永遠無辦法長期踢一個位置,雖然呢樣係佢嘅價值,但佢認為若困當日自己能夠只係踢一個位置,佢嘅成就可能更大。

碧咸真係人見人愛!
sports
【萬人迷】加利仔對碧咸的第一印象: 我愛死他!
03 Jun 2020
犯法就係犯法,就算你係警察。
sports
【單膝跪】利物浦首訓眾球員聲援追究警暴!
02 Jun 2020