{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 23 Sep 2020

較早前法甲一場大戰,巴黎聖日耳門與馬賽最終以多人被逐收場,其中PSG核心尼馬便是其中收下紅牌嘅球員之一。而近日,尼馬疑似被證實說出侮辱之句,因此有機會被追加停賽場數。

據指,尼馬與比賽期間曾向馬賽日本球員酒井宏樹說出「辱華」字句「Chino de mierda」(可翻譯為「中國人是狗屎」),相信係因為尼馬分唔清亞洲人,將日本人同中國人搞亂,呢一點酒井宏樹應該都幾無奈,大佬人地日本人你就話佢係中國人,比我都唔高興啦。

Credit: Getty Images

不過尼馬賽後亦指對手守將艾華路干沙利斯涉嫌種族歧視,但尼馬目前已經因為偷襲對手後腦,而已被停賽2場,而其他指控則仍在調查中,如果證實尼馬曾說出侮辱字句,佢將有機會被重罰停賽10場。

巴塞班高層後悔未??
sports
【大大力掌摑】蘇亞雷斯加盟馬體會後表現出色,巴塞後悔了? ... ...
20 Oct 2020
竟然會同Puma簽約?!
sports
【狀元大熱?】Puma宣佈簽下「球弟」LaMelo Ball
19 Oct 2020