{ SKIP }
文:MenClub 艾力克  
POSTED ON 05 Aug 2021

綜觀歷屆奧運,大部份得獎選手都鐘意影相嗰陣咬獎牌一嘗「勝利嘅味道」,如果咬自己塊牌確實無傷大雅嘅,話晒都係憑實力爭取返嚟。但日前名古屋市長河村隆接見壘球金牌選手後藤希友嗰陣,突然情不自禁拉低口罩一嘢咬落人哋個牌,呢個分「金」同味嘅行為瞬間嚇親唔少在場人士,事後亦遭到各界炮轟。

昨日20歲嘅壘球選手後藤希友返到家鄉愛知縣,接受到名古屋市長河村隆親自會見,期間後藤象徵式將金牌掛落市長條頸打算分享喜悅,點知河村隆講咗句「都幾重喎!」之後就拉低口罩一嘢咬落個牌,後藤嘅反應就真係「當堂嚇一跳,然後得啖笑」,但唔少日本網友就笑唔出啦,即時喺網上批評河村隆行為「失禮」、「唔衛生又噁心」、「唔尊重」。

之後河村隆嘅道歉聲明更為事情火上加油,佢當晚解釋「(咬金牌)是最高熱情的展現。如果造成了困擾,那我表示抱歉」,網友聽完當然唔接受,仲鬧多兩錢重。截至今日,名古屋市政府共收到3,137宗分別透過電話、電郵或傳真嘅抗議同批評。

期後,後藤希友所屬嘅豐田汽車亦表示「金牌係運動員長年努力嘅結晶,(咬金牌)係唔應該有嘅行為,未感受到敬意,令人遺憾」。

柔道男子60公斤級金牌選手高藤直壽就喺Twitter表示睇片都聽到牙齒碰撞獎牌嘅聲,並話「我哋對自己嘅金牌都會小心呵護,深怕會受到一丁點刮傷,後藤竟然完全冇嬲,真係心胸廣闊,換著係我一早就喊咗」。

資料來源:共同社時事ドットコム每日新聞
曼聯球員今舖正啦喂!
sports
【足球】C朗主動要求將其個人餐單加入曼聯餐單中
27 Sep 2021
C朗離隊又如何? 祖記有咩未經歷過呢?
sports
【足球專訪】祖雲達斯今年唯一海外獎盃展覽,總經理抵港主持
22 Sep 2021