{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 04 Nov 2021

作為可能係桌球歷史上最出色的球員,「火箭」奧蘇利雲已經45歲,但佢仍然係呢個圈入面最出色嘅球員之一。不過,無論有幾出色都要面對退役嘅問題,而「火箭」近日就透露自己嘅退役計劃,就係三年後佢將會正式退役。

相信有留意開「火箭」比賽嘅朋友都知道,呢位前一哥已經對比賽失去熱情,佢只係按自己嘅心情去參加任何一項賽事,即使係排名賽。而呢位6屆世錦賽冠軍日前就名言,自己有意再參加三屆世錦賽就會正式退役,離開職業桌球界。

雖然會退役,但係「火箭」並唔會放低球桿,因為佢有意展開為期2-3年嘅世界巡迴表演賽,與唔同地方嘅球迷見面,並展現自己世界級嘅球技。

其實「火箭」仍然好愛桌球,好鍾意打波,只係佢唔鍾意比賽,因為有啲比賽令佢覺得係一種折磨,所以如今嘅佢對比賽及成績已經失主當日嘅渴求,而佢亦霸氣地表示自己上場隨便打幾桿仍然足以成為一個世界排名前八嘅球員,但佢已經感覺夠了。

作為75三傑嘅一員,「火箭」嘅成就絕對係歷史最成功的,佢嘅退役將會係桌球界嘅一大損失,亦都係一個時代嘅終結。

減肥係大部份人嘅終生事業,所以屋企或多或少都會有啲健身器材存在。問題係啲健身器材通常都又重又大而且仲幾樣衰,放喺屋企都真係幾破壞觀感。好在日本Mizuno近日就同美國花生動畫聯手,推出一系列《Snoopy》運動用 ...
sports
【健身】最可愛健身用具 Mizuno推Snoopy公仔啞鈴
20 Jan 2023
阿根廷贏得世界盃冠軍後,球員們紛紛與親友於場內慶祝,殊不知土耳其網紅廚師Salt Bae突然亂入同多位球員合照,更捧起大力神盃,行為引起大批球迷不滿,更被製成各種Meme圖瘋傳。事隔多日,FIFA終於發聲明表示會展開 ...
sports
【菠蘿雞】Salt Bae落場捧盃捉美斯合照惹爭議 FIFA:將展開調查
23 Dec 2022