{ SKIP }
文:MenClub 佳拿  圖:互聯網
POSTED ON 07 Aug 2018

住喺香港嘅大家可能比較少聽,但係玩開NIKE波鞋嘅潮人一定聽過,又或者用過NIKE嘅 "SNKRS" 去睇Nike嚟緊出波鞋嘅Schedule,又或者再勁啲用佢嘅手機Apps去買鞋。

咁點解我會話未必人人聽過呢?咁係因為呢個 "SNKRS" 唔係個個國家或者地區都支援嘅。最近我哋嘅中國大陸都有專屬嘅 SNKRS 嘅網站同埋手機 Apps。

而英國嗰邊嘅SNKRS(佢哋喺英國個名係叫SNEAKRS)就喺八月八號正式啟用咗一周年。Nike 爲咗陸重其事,佢哋就喺官網公布咗佢哋會於當地時間嘅八月八號,喺專屬手機Apps上面搞個「特別活動」。

到底到時佢哋會用咩形式去大肆慶祝一歲生日呢?我哋剩係可以喺佢哋官網嘅短片中睇到一對又一對畀外間炒賣嘅Nike鞋款,包括有喺2017年Air Max Day 設計比賽入面最多人投票嘅作品,由Sean Wotherspoon 設計嘅Air Max 1/97;同埋由機能品牌ACRONYM 嘅主理人 Errolson Hugh 設計嘅 Air Vapormax Moc 2。

很想要吧?!其實官方連Restock隻字都無提過呀,只不過外國嘅Sneakerhead 就喺Reddit到討論,而且分析到好大機會係類似 ”Easter Egg" 嘅活動形式,只要搵到彩蛋就有機會買到官網片中嘅"Hottest Items",同時亦有當日嘅Restock嘅鞋款列表流出。

但係要留意返,大家除咗要mon實個SNEAKRS Apps 之外,最重要嘅係要搵到人有英國當地/歐洲嘅信用卡同地址呀!因為按照常理嘅話 Nike係會Block 海外信用卡,令外國人畀唔到錢買鞋,而家搵朋友睇吓仲搵唔搵得切啦,機會難得呀飛雲!

Reddit
Nike SNEAKRS Official Website
叫得上聯名,很多品牌不過是品牌logo放在同一件產品而已,也沒甚麼設計可言。但凡事總有例外,早前於上海出席發佈會Madness主腦余文樂,就親身講述他的愛鞋Converse Chuck Taylor經歷與前塵往事之餘,從這對鴛鴦物料 ...
style
【情迷鴛鴦藍】 MADNESS x Converse 聯乘Chuck70 本週開賣
15 Oct 2018
曾幾何時無論元朗又好北角又好,一街都是的「飛翼鞋」、「熊仔鞋」甚至「薯條iPhone Case」,究竟大家10年後還會接受這種玩味風格嗎?
style
【遲來的聯名!】MOSCHINO [tv] H&M正式曝光
15 Oct 2018