{ SKIP }
文:MenClub 路兒  圖:互聯網
POSTED ON 13 Apr 2018
大陸「天網」監控鏡頭遍布全國無孔不入,最近就連張學友嘅江西演唱會,都有加裝人臉辨識保安鏡頭,監察現場觀眾,仲真係捉到個逃犯添。
大陸傳媒報道,4月7日張學友於江西場的演唱會上,民警成功憑現場的人臉辨識系統,捕獲一名涉及房地產糾紛的逃犯敖某。據指民警在演唱會出入口增設監控鏡頭,連接至「天網」數據庫,利用人臉辨識技術,統計觀眾資料、控制人流及篩查疑人,並將資料直接傳送到手機。當時場內約六萬多名觀眾,經比對臉貌資料及執勤人員辨認搵到敖某後,民警就按手機上的資料及導航,於他入座前展開圍捕。

敖某對於被捕顯得驚訝,表示是託朋友買門票和太太去看,「知道(會被抓)的話就不會去了。」負責案件的民警也表示:「在演唱會上抓捕到網逃犯,我們也非常意外。」但補充人臉辨識系統等科技能具體指出疑犯位置,減輕工作。

來源:中國日報

雖然而家嘅3D打印機已經好普遍,而且印出嚟嘅3D物件都非常精細,但對於一班麻省理工學院(MIT)嘅研究人員嚟講就仲未夠細喇。MIT日前透過對腦組織造影嘅逆向工程(Process for imaging brain tissue),研發出可以將各種 ...
tech
MIT研究出可以將3D物體縮至納米大小嘅新技術
18 Dec 2018
知名Apple產品分析師郭明錤今年曾經發報告指出,Apple將會喺2023年至2025年之間推出Apple Car,睇嚟呢個預測逐步成真。因為又有一位前Tesla高級設計師跳槽至Apple,而佢就係Andrew Kim,佢曾任職Tesla及Microsoft擔 ...
tech
Apple成功挖走前Tesla及Microsoft設計師
18 Dec 2018