{ SKIP }
文:MenClub 路易斯  圖:互聯網
POSTED ON 21 Jan 2019

對於唔少駕駛者嚟講,Google Maps可以話係必備嘅工具App,除咗可以導航之外,仲可以話你知邊個過段擠塞。就好似今朝「中環灣仔繞道」咁,一Check就睇到車龍由繞道塞到去西隧。不過Google Maps嘅功能唔只於此,近日就推出咗「偵速攝影機提示」及「道路速度限制提示」功能,相信對唔少司機嚟講係件恩物!

日前Google喺旗下應用程式Google Maps推出新功能「偵速攝影機提示 (Speed Camera)」及「道路速度限制提示 (Local Speed Limit)」,日後駕駛者只要用App就可以知道地圖上所標示嘅偵速攝影機位置,同時亦都知道路面車速限制。當然我哋唔鼓勵超速駕駛,保持良好駕駛態度都非常重要,Google Maps只係輔助!

另外,好消息係Google Maps推出「偵速攝影機提示」及「道路速度限制提示」功能,但壞消息係香港未有份!目前新功能暫時支援美國、英國、澳洲、俄羅斯、巴西、墨西哥、加拿大、印度及印尼等地區,香港、台灣、日本等地就仲未有,不過相信其他地區會逐步開放。

來源:Engadget

Tesla創辦人Elon Musk亦用個人Twitter轉推,淡淡地留咗句「說真的,之前跟Bill Gates的對話都不是很有趣。」似乎是反擊Bill Gates指電動車未準備好嘅言論。
tech
Bill Gates讚你唔買你 Elon Musk嬲嬲「同佢講嘢唔有趣」
20 Feb 2020
係咪真係work既呢?
tech
【食鹽+水 自製消毒水】小米有品眾籌呢部機係咪真係得?
20 Feb 2020