{ SKIP }
文:MenClub 艾力克  
POSTED ON 03 May 2021

近年3D打印技術發展迅速,從一開始打印模型或小配件,逐漸發展到能夠打印人體器官、大型機械、更甚至房屋。近日就有一對荷蘭退休夫婦入住歐洲首間3D打印房屋,佔地面積約1千呎,配備兩間睡房,月租800歐元(約$7500港幣),而且發展商聲稱只花咗5日時間就起好。

雖然幾年前美國就推出過唔少3D打印房屋,無論係純混凝土定係鋼筋混凝土製作、單層定雙層都應有盡有,但喺歐洲嚟講今次就係第一次有合法3D打印房屋。據外媒The Guardian報導,該房屋由24種混凝土元素組成,由工廠打印完各部件再運到工地組裝而成。該項目建築公司就表示希望起到第五套房屋(三層高及三睡房)嗰陣,能夠完全喺現場施工,進一步降低成本。

(圖片截自:The Guardian

據了解,荷蘭政府打算喺未來10年興建更多3D打印房屋,以應付目前該國1700萬並且不斷增長嘅人口。而有份參與嘅燕豪芬理工大學教授Theo Salet就認為3D打印房屋係未來趨勢,能夠減少30%耗材,提升建築可持續性。

起就起得快啦,至於好唔好住,業主夫婦就表示間屋外形好似一個地堡咁覺得好安全,隔熱及隔音效果唔錯,完全聽唔到屋外嘅噪音,而且用手機App就可以打開大門,非常方便。

資料來源:The GuardianEvening Standard
對於香港呢啲大城市而言,陸路自不然係最方便快捷嘅郵遞方法,不過世上有唔少住得偏遠嘅人每日都為超長郵遞時間而苦惱。近年唔少大型電商同科技巨頭就相繼推出無人機送貨服務,最近就連英國皇家郵局(Royal Mail)亦 ...
tech
【無人機送包裹】英國皇家郵政測試用無人機 為偏遠島嶼送郵件
12 May 2021
唔覺唔覺又黎到年中,如無意外距離Apple推出新一部iPhone又只係淨返半年時間,坊問亦開始出現更多iPhone 13嘅傳聞。而據Macrumors嘅報導,iPhone 13其中一個最大「突點」,就係佢個後鏡頭真係好~~~~突! ...
tech
【iPhone】傳聞指iPhone 13後鏡頭激突一倍
11 May 2021