{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 24 Aug 2021

鍾意入戲院睇戲,除左屏幕夠大之外,其中一個原因就係因為立體聲嘅現場感。而Apple較早前推出嘅空間音訊功能及動態頭部追蹤功能,就令你帶住AirPods Pro或AirPods Max,都能夠獲得戲院嘅環迴音響體驗。

而之前Apple呢個空間音訊功能,就只限Apple TV或iTunes下載嘅電影入面先有,但如果最新就係iPhone和iPad 版的Netflix app亦都支援空間音訊功能啦!

當你開啟空間音訊功能,聲音就會好似由四方八面傳來一樣。音場會與裝置互相對應,而聲音則會同螢幕上嘅演員或動作保持一致,亦即係話當你行遠啲個電視或坐喺另一個位,聲音都會因應變化而改變,令你置身於現場一樣。

以後大家又多一個原因睇Netflix啦!

開啟空間音訊

1. 前往「設定」>「藍牙」。

2. 在列表中找出你的 AirPods Pro 或 AirPods Max (例如:「John 的 AirPods」)。 

3. 點一下你的 AirPods 旁邊的資料按鈕 。

4. 開啟「空間音訊」。

5. 如要聆聽空間音訊的示範,請點一下「查看並聆聽運作方式」。你可從立體聲切換至空間音訊,聆聽兩者分別。

上週SpaceX成功進行首次全平民太空計劃「Inspiration4」,包括任務金主Jared Issacman在內嘅四名乘客於太空逗留三日後,於本週日成功返回地球,寫下商用太空里程碑。不過SpaceX 創辦人Elon Musk近日承認,其實成個旅 ...
tech
【太空旅行】便便週圍飄?Elon Musk指Inspiration4 「廁所有問題」
24 Sep 2021
我們每一個都曾經係Sunny....
tech
【Apple】Mike導全新短片《I'M SORRY》帶出「錯誤使我們變得強大」
24 Sep 2021