{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 05 Jan 2023

卻說聖誕節前我終於買到PS5,但拎到返屋企就發現一個重大問題:部PS5比我想像中大部好多,於是我個本身僅僅夠放部PS4個位,根本就放唔落部PS5。我相信,喺寸金尺土嘅香港,呢個問題絕對唔係得我要面對。而以下要介紹呢架日本出嘅「主機手推車」,就可能幫你完美咁解決問題啦!

呢架手推車叫做「Gamer's Garage (ゲーマーズガレージ)」,顧名思義就係可以將同打機有關嘅所有嘢一次過放哂入去。其中每一層嘅闊度都係啱啱可以打橫放到部PS5,而每一層嘅層板亦有凹位,可以將啲Game完美咁攝入去,同時亦可以安放Switch個充電座。再加上手推車側邊有掛手掣,以及Ring Fit等週邊嘅位置,架手推車甚至自帶HDMI轉換器以及拖板 (日本製式),販售頁面仲話你可以成個Mon掛上去。所以簡單啲黎講,只你將啲嘢塞哂入去,佢就可以成為你嘅一站式打機中心。

呢架「Gamer's Garage」於日本Amazon上有售,連HDMI轉換器同拖板嘅價錢係9980Yen,即係大約HKD$600左右。比起市面上其他同類主機收納產品黎講,算係夠平又夠實用嘅抵玩之選。可惜嘅係,目前於日本Amazon上,連有埋Mon嘅貴版都已經賣哂。大家可能要捕下佢幾時返貨啦。

資料來源:Amazon

人工智能聊天機械人「ChatGPT」自去年11月推出後大受歡迎,能夠幫助用戶翻譯文本、寫email、修改文法甚至乎吟詩作對,三個月都唔夠活躍用戶已已突破1億人。最近有消息指,中國科技巨頭百度亦不甘後人,計劃今年3月推 ...
tech
【人工智能】消息指百度正開發類似ChatGPT的AI聊天機械人
02 Feb 2023
俗話有云,「愛」並不是講出來就可以,是要「做」出來的請不要曲解我的意思,我只是希望提醒各位男士:情人節即將到來,不論是為了氹女友高興,還是求生意志的展現,都是時候為你的女朋友準備一份特別的禮物了!送花 ...
tech
【情人節】女生最愛!暖男風情人節禮物指南!
01 Feb 2023