{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 15 Jul 2022

唔知大家有冇經歷過以下呢個情況,你本身已經有一部電話,佢冇壞、冇爛,甚至其實你幾滿意佢,但自己有部新電話出咗之後,你就突然覺得依家呢部又慢、個Mon又細、影相又唔靚,突然就唔換電話都唔得,基本上即係俗語講嘅「隔離屋飯香」。而近日就有一個研究,證實「隔離屋飯香」於感情上一樣會出然,而且只要面對一個新嘅追求者,就會立即認為原本呢個唔好。

來自以色列Baruch Ivcher心理學院嘅Gurit Birnbaum,為咗研究「撬牆腳 (英文學術名稱叫Mate Poaching)」呢個行為而做咗兩個研究。第一個研究中,佢搵黎一班本身已經有另一半嘅人,然後要求佢哋與研究團隊中一個外表出色嘅成員進行網上對話,而團隊成員講嘅嘢其實係預先寫好,除咗有一般對話之類,仲有「你鍾意去邊旅行?我都係呀,我哋應該一齊去」、「你內在同外在都一樣咁靚」等「挑逗性」對話;而對照組就只係有一般對話。完成對話後測試者要進行一個能夠評定佢哋對於現任伴侶觀感及不滿嘅測試。結果發現相對於只接收到一般對話嘅對照組,「被挑逗組」更傾向對現任伴侶不滿。

而另一個研究,就搵返「被挾逗組」嘅人,再要求佢哋紀錄於該場網上對話後嘅性幻想對象,特別係幻想對象究竟係現任伴侶,定係「新追求者 (即係個研究團隊成員)。結果就發現「被挑逗組」唔單止會認為現任冇咁好,更對「新追求者」有更高慾望。

結論就係,面對「新追求者」,即使只係「網上誘惑」,都足降低人們對於現任嘅愛,繼而可能影響段關係,以至出軌等行為。但Gurit Birnbaum亦指出,研究證明單純嘅外表吸引力,並唔足以產生出軌問題,即係你喺IG睇好多、Follow好多靚女唔代表你一定會出軌,但如果對方好主動呢,你嘅抵抗力其實比起想像中要差。同時亦證實社交媒體對於人際關係嘅負面影響。

資料來源:PsyPost
日本SM表演者上野幸隆,於7月尾時被人偷走咗一整個手提行李箱嘅「表演工具」,雖然佢立即報警,但個行李箱就一直都搵唔返。直到今個星期三,日本警方召集大量人手,仲叫埋爆炸品處理組出動,終於就搵到上野幸隆個行 ...
thezone
【日本】SM表演者工具被偷 最後搵返嘅人竟然係爆炸品處理組
07 Oct 2022
大約一年前我哋就曾經為大家介紹過呢位「大久保桜子」,當時佢雖然已經加入寫真界兩、三年,但大家依然都係記住佢於《宇宙戰隊九連者》飾演綠連者嘅形象。不過於我哋報導完佢之後,佢就於寫真界發力,除咗拍攝繼續拍 ...
girls
【深夜】「蜜糖牛奶」特攝女星 「大久保桜子」初嘗妖艷
06 Oct 2022