{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 14 Nov 2022

雖然話以貌取人好膚淺,但相信大家都會認同,一眾靚仔靚女於現實生活中,的確享有各式各樣的「福利」,甚至早有研究指出,外貌出眾嘅人,不論於事業或學業上,表現都會特別突出。但有趣嘅係,過去幾年嘅疫情似乎會消滅靚女們喺學業上獲得嘅優待,但對於靚仔就可能冇影響。

為咗研究外貌對於學業成績是否會產生「歧視性」影響,來自瑞典Lund大學嘅研究生 Adrian Mehic收集當地另一間大學前後五個年次,共307名工程系學生的外貌資料及成績。學生們上嘅課程內容完全一樣,唯一分別係其中兩個年次嘅學生,有部份課堂因為疫情關係而改為網上授課,而學校並無硬性規定學生一定要開Cam。Adrian相信「隔住個mon」或者會消除靚仔靚女們在學業上嘅優勢。另外佢亦搵黎74個受訪者去評定學生們的外貌吸引度。

首先,佢發現靚仔靚女們的確享有「外貌紅利」,喺管理學、經濟學等「非量化課程」之中,學生嘅外貌吸引度與最終成績成正比。有趣嘅係,佢亦發現於「可量化課程」,如數學、物理等,學生嘅外貌與成績並不相關。Adrian指出,「非量化課程」大多包含 group project 及 presentation,當中涉及與同學及教授嘅互動,而樣靚的確會帶來優勢;反觀數學、物理嘅評分大多黎至筆試,外表帶黎嘅優勢就變得唔明顯。

更有趣嘅係,當Adrian分析學生們改成線上授課後嘅成績,就發現靚女們於「非量化課程」的成績全面下跌,而靚仔們嘅成績就保持良好。換言之,隔住個mon之後,靚女們嘅外貌紅利就消失咗。

Adrian分析指出,靚女們於學業上得到嘅優勢,好可能係來自「歧視」,即大家因為佢係靚女、觀感更好而給予更高評分,所以隔咗個mon之後就會失去優勢;而靚仔們嘅優勢,就在於佢哋利用外表建立更好嘅社交能力以及自信,即使隔住個mon仍能在「非量化課程」中獲得好成績

資料來源:Student beauty and grades under in-person and remote teaching
咁多年黎,相信大家都喺IG睇過唔少靚女,但唔知係咪睇得多,大家有冇好似我咁,覺得睇啲大家都識嘅靚女已經滿足唔到?反而睇啲依家冇人識,但你深信佢未來會紅嘅靚女,反而更加開心?如果係咁,你就應該會好鍾意以下 ...
girls
【深夜】IG得7000人Follow 搶先認識寫真新星「藤本沙羅」
05 Dec 2022
曾幾何時,空姐乃係唔少女仔嘅夢想工作,亦係最能引起男性幻想嘅職業之一,不過近年疫情搞到好多空姐都冇工開,唔少人都轉咗工。而今晚要為大家介紹嘅呢位「華村あすか」,曾經亦有一個空姐夢,亦同樣地中途轉咗工, ...
girls
【深夜】差啲去咗做空姐 高身長好身材「華村あすか」
02 Dec 2022