{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 20 Mar 2024

對於相對保守、而且熱就會開冷氣嘅亞洲地區黎講,大部份通常都唔會選擇裸睡。不過近日英國就有報導指,裸睡其實有「科學實證」嘅大量好處,由提升睡眠質素、增進精子健康、提高伴侶關係,甚至連皮膚質素以及消化能力都有關係!睇完大家又會唔會想試下裸睡呢? 

據英國《鏡報》報導,裸睡嘅好處,主要在於加快身體散熱。由於人類嘅生理時鐘其實係同體溫有關,日頭體溫高啲、夜晚會低啲,而體溫下跌又會反過來提醒大腦進入睡眠狀態,而裸睡就正正會加快身體散熱,唔單止會令你更加容易入眠,仲會更快進入深度睡眠,提升整體睡眠質素。

另外,各位Gentlemen應該都知睪丸係怕熱多過怕凍。一般而言,由於睪丸係「懸掛」於身體之外,所以溫度會比體溫略低,約為34至35度左右。但若果因為穿著過緊嘅內褲令睪丸溫度上升,就會影響精子製造量以及精子活躍度。而裸睡正正就係令胯下更為通爽,令睪丸及精子能夠正常運作,增加男士嘅生產能力。

另外,消化系統其實亦會收到體溫影響。裸睡會增加人體軀幹表面嘅空氣流動,令消化系統唔會「過熱」,從而可能減輕腹漲、消化不良嘅情況。相似嘅邏輯亦適用於身體皮膚之上,不過比起怕熱,報導指皮膚同時亦怕濕氣,裸睡就可以一次過解決兩個問題,減低皮膚痕癢嘅機會。

最後,或者亦係大家諗起「裸睡」時最快諗到嘅好處,就係裸睡可以增加與伴侶之間嘅親密度,不過就唔係單純減少咗「剝衫」呢個步驟咁簡單。報導指肌膚接觸本身就會增加伴侶嘅情感連結以及親密感,繼而提升關係滿足度。雖然以結果而言同樣會增加性滿足度,但就只係提升伴侶關係嘅結果而非原因。

資料來源:Mirror UK

日本係一個對紋身相當敏感嘅國家,就算你係外國人,就係你唔係「雕龍雕鳳」,都好可能因為紋身而被禁止出入大眾溫泉,更惶論藝人於大眾媒體中露出紋身。不過近年日本對於紋身嘅睇法似乎略有鬆動,例如K-1格鬥上月終 ...
girls
【深夜】紋身解禁 韓系日本辣妹「PyunA」
19 Apr 2024
近年潮流興「Y2K」(當我都拎黎講嘅時候,個潮流好可能就黎過),大家應該都見到唔少依家十八廿二嘅少女、著住我哋十八廿二時候風格嘅衫粗略地講,即係「MK妹」!但「MK妹」其實不限於打扮,其實仲描述緊當年某部份 ...
girls
【深夜】日本王道MK妹!人生進程超快嘅「小田愛実」
17 Apr 2024