{ SKIP }
文:MenClub Raphael  圖:互聯網
POSTED ON 29 Nov 2017

2017年的10月,我們收到腕錶界傳奇人物Roger Dubuis先生離世的消息,時至今天仍不禁有點感傷。回顧他們2017年的錶款,很榮幸地,MenClub把玩過全球只有8隻的RD Pirelli雙陀飛輪 (Prototype)。然後品牌再推出很霸氣的Excalibur Aventador S,而展望2018年的SiHH錶展,Roger Dubuis也將繼續用這兩大Crossover做產品的主軸。

Excalibur Aventador S將於下年展出Rose Gold的款式,以玫瑰金錶圈配搭黑色Alcantara錶帶,繼續配備猶如超跑引擎一般的Duotor機芯。如此奢華的版本,將限量28隻。

2018年的Pirelli聯乘錶款則會以黑色鈦金屬和純淨簡約的白色形成對比,黑白之間亦隱喻着柏油路的意象 (如果你feel到)。新錶搭載820SQ機芯,其鈦金屬黑色DLC塗層鏤空錶圈,搭配覆有白色橡膠塗層的錶冠和白色縫線錶帶,細節上尤其做得精細。這款Automatic Skeleton自動上鏈鏤空腕錶,限量88隻。

學著名錶評人金成早前接受我哋訪問時講,香港地嘅「勞」真係多到一街都係,行出街唔覺意都會同人撞錶。如果想更加突出,除咗買更貴更高級嘅錶之外,亦可以選擇客製或改裝錶。例如來自瑞士嘅「Artisans de Genve」就 ...
watchesandwine
Artisans de Genève客製Rolex 「Rough Matt Diver」迷人藍調
19 Sep 2018
個名叫No.12,但目標係成為愛爾蘭威士忌中嘅No.1!
watchesandwine
McGregor出威士忌 「Proper No. Twelve」
18 Sep 2018