{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 27 Aug 2018
Rolex勞力士,或者係整個名貴腕錶界中最有代表性、最有影響力同最出名嘅品牌,由1905年創立而來經歷多個里程碑,如品牌第一隻產品、1931年第一隻Oyster Perpetual,他們所製作嘅腕錶亦曾經伴隨唔同知名人物出席各大場合,例如最早登上珠穆朗瑪峰頂嘅紐西蘭登山探險Edmund Hillary爵士,於1953年登頂時就係戴住隻Explorer。如果你鍾意呢啲故事,咁你撳入黎呢篇文就啱啦!

因為雖然我唔知道咁多故仔,但我可以介紹你去邊到搵到更多故仔,答案就係由知名出版社Assouline出版,擁有20年經驗嘅腕錶新聞工作者Fabienne Reybaud撰寫嘅硬皮書「Rolex: The Impossible Collection」,以人手編成、重20磅嘅硬皮書中有將近200張圖片,仔細地紀錄咗各重曾創下紀錄嘅勞力士腕錶,唔睇嘅時候仲可以放返入個精美硬盒到做裝飾,展現你對勞力士嘅愛慕。

不過要買都唔容易,除咗因為佢索價845美金(約6600HKD),更重要係九月開售但官網已經賣哂。
Assouline
正如愛酒之人發現自己所愛的酒有一天放棄本身風格甚至品質變差了,我相信他會比其他人更痛心疾首,他會比任何人更落力批評。他不愛那款酒了嗎?他是比任何人更愛,所以才批評、希望它可以變得更好,但若果酒莊面對意 ...
watchesandwine
五花馬 - 五花馬的悲鳴
22 May 2020
想知戴上手襯唔襯?Grand Seiko仲出埋免費IG Filter!
watchesandwine
Grand Seiko X Watch of Switzerland 「峠」GMT
20 May 2020