{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 27 Aug 2018
Rolex勞力士,或者係整個名貴腕錶界中最有代表性、最有影響力同最出名嘅品牌,由1905年創立而來經歷多個里程碑,如品牌第一隻產品、1931年第一隻Oyster Perpetual,他們所製作嘅腕錶亦曾經伴隨唔同知名人物出席各大場合,例如最早登上珠穆朗瑪峰頂嘅紐西蘭登山探險Edmund Hillary爵士,於1953年登頂時就係戴住隻Explorer。如果你鍾意呢啲故事,咁你撳入黎呢篇文就啱啦!

因為雖然我唔知道咁多故仔,但我可以介紹你去邊到搵到更多故仔,答案就係由知名出版社Assouline出版,擁有20年經驗嘅腕錶新聞工作者Fabienne Reybaud撰寫嘅硬皮書「Rolex: The Impossible Collection」,以人手編成、重20磅嘅硬皮書中有將近200張圖片,仔細地紀錄咗各重曾創下紀錄嘅勞力士腕錶,唔睇嘅時候仲可以放返入個精美硬盒到做裝飾,展現你對勞力士嘅愛慕。

不過要買都唔容易,除咗因為佢索價845美金(約6600HKD),更重要係九月開售但官網已經賣哂。
Assouline
在這個五光十色的花花現代之中有著無窮的選擇,為免成為過時的人,所以大家都習慣追快追新追效率,卻忘記了有些事物是需要時間累積、醞釀,例如手工藝。老實說若論效率、成本等等可以化為數字的準則,手工藝絕對不是 ...
watchesandwine
匠心獨「醞」The Balvenie五感享受
22 Mar 2019
「迷上」之所以有趣,是因為即使大家都迷上同一樣東西,也可以有各自的理由。你迷上Grand Seiko的理由又是甚麼?
watchesandwine
精準之美 迷上Grand Seiko的理由
22 Mar 2019